Fed-voorzitter Janet Yellen
NOS Nieuws

Nervositeit bij topoverleg centrale bankiers

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

In het Amerikaanse Jackson Hole zijn de centrale bankiers uit de hele wereld bij elkaar. Het is een jaarlijkse happening en traditie. Financiële markten zijn altijd erg nieuwsgierig naar wat er tussen de regels door wordt gezegd over de rente en het monetaire beleid van de Amerikaanse of Europese centrale banken.

Hoogtepunt is de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen vanavond om 18.00 uur. Nog spannender dan de Olympische Spelen, zegt hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro ironisch.

Maar het gaat ook over de wereldeconomie, de rente en de rol van centrale banken. En dat is een discussiepunt en een punt van zorg aan het worden. Hoe bestendig is de huidige monetaire politiek?

Nerveus

De economie komt moeizaam op gang, geholpen door de lage rente en de omvangrijke opkoopprogramma's van centrale banken. Maar veel fut zit er niet in, en de rente en de inflatie blijven superlaag, ondanks het monetaire geweld. Hoe komt dat? Werken de geldpersen wel?

Of stevenen we af op een andere economische werkelijkheid met stagnatie als kernwoord. Dus lage groei, lage rente en lage inflatie. Een economie die meer kabbelt dan stroomt en vooral blijft hangen. Japan worstelt al jaren met dit probleem.

De gereedschapskist en trukendoos van de centrale banken zijn nagenoeg leeg. De oude medicijnen bij recessie en crisis lijken niet of anders te werken en dat maakt de centrale bankiers nerveus. Want wat als er zich een nieuwe economische of financiële crisis aandient?

Uit elkaar

Het crisisbeleid van lage rente en geldverruiming begint bovendien mondiaal uit elkaar te lopen. De Amerikanen verkrappen en verhogen, de ECB en Bank of Japan verlagen en verruimen. De geldkraan in de VS is eind 2015 dichtgedraaid en de rente is al een keer verhoogd.

In Europa en Japan staat de geldkraan echter nog wijd open en staat de rente op nul of is zelfs negatief. Voor de afstemming van beleid en een gezamenlijke aanpak van toekomstige problemen is dat niet handig.

De geldkraan en de renteknop van centrale banken

Centrale bankGeldverruiming ('Quantitative Easing')Rentestand
Fed (VS)3600 miljard euro (2009-2015)0,25-0,5 procent
ECB (eurozone)1740 miljard euro (2015-2017)0 procent
BoJ (Japan)ca. 2500 miljard euro (sinds 2010)- 0,1 procent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl