Het Rode Kruis was in juni voor het laatst in het verwoeste Daraya
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie van voorstad Damascus begonnen

In Daraya, een voorstad van Damascus, worden met bussen, vrachtwagens en ambulances de laatste duizenden inwoners geëvacueerd. Vier jaar lang zaten ze vast, omdat het Syrische regeringsleger de stad had omsingeld. Ondanks zware bombardementen weigerden de rebellen in Daraya zich over te geven.

Maar gisteravond was er opeens een akkoord tussen de rebellen en het Syrische leger. De rebellen staken hun strijd, terwijl het leger voor 48 uur stopt met bombarderen. Dat betekent dat de ongeveer 4000 bewoners en 700 rebellen die nog in Daraya zaten, weg kunnen.

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de situatie in Daraya na de deal. Volgens hen moeten burgers alleen geëvacueerd worden als het daar veilig genoeg voor is. "We dringen er bij alle partijen op aan dat het verplaatsen van burgers veilig is, vrijwillig en dat het volgens de humanitaire principes en wetten moet gebeuren", zegt de VN-coördinator voor noodhulp Stephen O'Brien.

Nauwelijks te eten

Onder meer het Rode Kruis helpt bij de evacuatie. Volgens de hulporganisatie zijn de mensen in Daraya er door de aanhoudende strijd en de honger slecht aan toe.

Daraya is sinds 2012 een van de zwaarst gebombardeerde plaatsen in Syrië. Het was een van de eerste steden waar de protesten tegen de regering-Assad begonnen.

Doordat het leger de stad al in 2012 omsingelde en afsloot, hebben de bewoners, onder wie ook veel kinderen, jarenlang nauwelijks te eten gehad. Begin juni werden er voor het eerst in 3,5 jaar weer voedsel en medicijnen aangeleverd, nadat de Syrische regering daarvoor toestemming had gegeven aan de VN en het Rode Kruis.

Huisdieren en gras

Maar niet lang daarna werden de bombardementen hervat. Om te overleven aten bewoners hun huisdieren en gras, zegt het Rode Kruis. Waarschijnlijk zal de evacuatie van de laatste bewoners twee tot drie dagen duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl