De spelers van RB Leipzig vieren de promotie naar de Bundesliga
NOS Voetbal

RB Leipzig: in zeven jaar van vijfde klasse naar de Bundesliga

De opkomst van RB Leipzig lijkt een voetbalsprookje. De club uit het voormalige Oost-Duitsland had maar zeven jaar nodig om van de Oberliga, het vijfde niveau in Duitsland, naar de Bundesliga te promoveren.

Toch is het geen sprookje dat voor louter lachende gezichten zorgt. RB Leipzig heeft op weg naar de Bundesliga behoorlijk wat te verduren gekregen, van het karkas van een stierenkop tot nazi-vergelijkingen en hakenkruizen.

Dietrich Mateschitz

In mei 2009 neemt Dietrich Mateschitz, de bedenker en oprichter van energiedrankmerk Red Bull de licentie van SVV Markranstädt over. Hij wil van de vijfdeklasser een topclub maken en grootmachten als Bayern München en Borussia Dortmund naar de kroon steken.

RB Leipzig wordt, net als de voetbalclubs in Salzburg en New York, gefinancierd door het energiedrankje. De letters RB in de clubnaam zijn dan ook niet zo verrassend, al heet de club officieel RasenBallsport Leipzig. Een commerciele uiting mag in Duitsland niet in de clubnaam.

Snelle opmars

Dankzij de investeringen van Mateschitz wordt RB Leipzig met overmacht kampioen in de Oberliga Nordost, de vijfde klasse. De nummer twee op de ranglijst volgt op liefst 22 punten. Na drie jaar in de Regionalliga Nordost, het vierde niveau, bereikt de club in 2013 de 3. Liga. Op dat niveau mag de ploeg nationaal gaan spelen.

Kein Fußball den Faschisten, is de boodschap van Sankt Pauli aan RB Leipzig

Maar Mateschitz wil meer dan een succesvol eerste elftal, hij wil van Leipzig een van de Duitse voetbalhoofdsteden maken. Voor 33 miljoen euro verrijst in de stad een jeugdcomplex. Tegenwoordig spelen alle juniorenteams van Leipzig in de hoogste klasses. Bij de Spelen van Rio wonnen twee jonge talenten van de ploeg zilver in het olympisch voetbaltoernooi.

Groeiende protesten

Met het succes groeit ook de weerstand. Duitsland is een land waar traditie en voetbalcultuur belangrijk zijn voor supporters. De opmars van RB Leipzig past daar volgens de aanhang van sommige clubs niet in. Vooral de fans van de (exteem) linkse Tweede Bundesligaclubs FC Union Berlin en Sankt Pauli (Hamburg) staan allerminst te springen bij de 'gekochte' successen van RB Leipzig.

Bij bijna alle Duitse profclubs hebben de leden (de supporters) dankzij de '50+1-regel' ook een belangrijke stem binnen de vereniging. De regel voorkomt dat investeerders een meerderheidsbelang in een club kunnen nemen. Mateschitz omzeilde die regel door een aardig prijskaartje te hangen aan een lidmaatschap met stemrecht: 800 euro. De club heeft überhaupt slechts 750 leden.

Ralph Hasenhüttl, de nieuwe trainer van Leipzig

Meedere keren worden oefenwedstrijden afgeblazen, omdat fans van diverse clubs duidelijk kenbaar maken dat een duel met RB Leipzig niet gewenst is. In september 2014, als Die Roten Bullen gepromoveerd zijn naar de Tweede Bundesliga, gaan de supporters van Union in het zwart gekleed als Leipzig op bezoek komt.

Een andere keer gebruiken ze het programmaboekje om te protesteren. Op de pagina die normaal gesproken uitleg geeft over de uitploeg, staat een lang verhaal van zevenhonderd woorden over de geschiedenis van het houden van stieren.

Nazi-vergelijkingen

De protesten zijn lang niet altijd zo ludiek. De fans van Erzgebirge Aue vergelijken de ploeg met Nazi's, Mateschitz schilderen ze af als Adolf Hitler. "Een Oostenrijker roept en jullie volgen hem blind. Hoe dat eindigt, weet zelfs een kind", schrijft de aanhang van Aue op spandoeken. Het leidt tot meerdere stadionverboden en een boete van 35.000 euro.

Toen Ingolstadt-trainer Ralph Hasenhüttl bekendmaakte de overstap te maken naar Leipzig, waren de fans van Ingolstadt woedend. Hasenhüttl had zijn ploeg weliswaar naar de Bundesliga geleid, bij zijn afscheid werd hij door de eigen aanhang uitgefloten.

Opleving in Oost-Duitse voetbal?

Toch is er niet alleen kritiek. RB Leipzig kan een boost geven aan het voetbal in het oosten van Duitsland. In veel opzichten blijft de voormalige DDR achter bij wat tot 1990 West-Duitsland was, zo ook in het voetbal.

Zes seizoenen op rij was er geen ploeg uit het voormalige Oost-Duitsland actief op het hoogste niveau. Energie Cottbus was de laatste in 2008-2009. RB Leipzig moet de eer van de voormalige DDR redden.

Bovendien zit het stadion (40.000 zitplaatsen) vaak vol. Mateschitz denkt zelfs aan uitbreiding naar 60.000 plekken.

Programma Bundesliga

Rode lap op een stier

Vorige week was het toch weer raak. In de 'Oost-Duitse' derby tussen Leipzig en Dresden in de beker bleven rellen weliswaar uit, maar wel werd het karkas van een stierenkop het veld opgegooid.

De Roten Bullen blijken voor de supporters van andere clubs te werken als een rode lap op een stier. Zondag begint de competitie voor Leipzig met een uitwedstrijd tegen Hoffenheim. Hasenhüttl wil geen concrete doelstelling uitspreken. Hij hoopt op een 'succesvol en leerzaam' seizoen, zonder al te veel incidenten.

Op basis van de afgelopen jaren zou het eerste best kunnen lukken, het tweede lijkt onwaarschijnlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl