NOS Nieuws

Tsjechische wandelaar die vriend verloor: we hebben de winter onderschat

Tsjechische overleeft maand in berghut

De vrouw die een maand in een Nieuw-Zeelandse berghut heeft doorgebracht, heeft op een persconferentie geëmotioneerd haar verhaal gedaan. De Tsjechische Pavlina Pizova vertelde dat zij en haar vriend de Routeburn route op het Zuidereiland hadden onderschat.

Het stel was gaan wandelen op wat bekendstaat als een makkelijke route. Maar Pizova en haar vriend werden overvallen door mist en sneeuw. De man viel in een kloof. Pizova wist hem nog wel te bereiken, maar hij was niet meer te redden.

Massage

Op de persconferentie vertelde Pizova dat ze een dag bij haar overleden vriend is gebleven. Daarna heeft ze nog een nacht in de kou en sneeuw doorgebracht. Ze wist door massage te voorkomen dat haar voeten zouden bevriezen in de Nieuw-Zeelandse winter.

Uiteindelijk bereikte Pizova de Lake Mackenzie-hut die ze eerder niet wist te vinden met haar vriend. Ze sloeg een raam kapot om binnen te komen.

Pizova bleef er een maand. "Ik heb een paar keer geprobeerd om weg te komen, maar het weer en de grote hoeveelheid sneeuw weerhielden me." De radio die er stond, kreeg ze niet aan de praat. Gelukkig voor Pizova was er genoeg proviand om het een maand uit te houden.

Het stel werd pas vorige week als vermist opgegeven door het Tsjechische consulaat in Nieuw-Zeeland. Daarna is een reddingsactie gestart en werd Pizova uit de hut bevrijd.

De vrouw erkende dat zij en haar vriend fouten hebben gemaakt. Ze hadden tegen niemand gezegd wat ze van plan waren, ze hadden geen gps-zender bij zich en ze hadden de winterse omstandigheden onderschat. "Dat alles heeft bijgedragen aan onze tragedie."

De Lake MacKenzie-berghut, waar Pizova een maand lang verbleef

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl