NOS Nieuws

Beving Italië: even terug naar huis, ondanks gevaarlijke naschokken

Overlevenden van de zware aardbeving in Italië mochten even terug hun huis in, maar thuis is het niet meer voor de meesten. Met een helm op en onder begeleiding van brandweermannen haalden ze persoonlijke spulletjes uit de zwaar gehavende huizen.

Het is duidelijk dat vele duizenden van hen het de komende tijd zonder huis zullen moeten doen. "Met bedrukte gezichten kwamen ze weer buiten met medicijnen en kleren", zegt correspondent Mattijs van de Wiel vanuit het dorp Accumoli.

Levensgevaarlijke naschokken

Eerder op de dag werd duidelijk dat het betreden van de panden levensgevaarlijk is. Zware naschokken brachten de grond opnieuw tot beven. In het nabijgelegen plaatsje Amatrice stortten meerdere gebouwen in. In Accumoli leek het mee te vallen, maar dat bleek schijn.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amatrice is in Accumoli niet het halve dorp ingestort. Hier zijn vooral verzakkingen en gevels die het begaven. "Je kijkt binnen bij een huis en ziet in een oogopslag alle kamers, heel bizar", zegt Van de Wiel.

Nadat de belangrijkste bezittingen zijn opgehaald, kan de wederopbouw van het dorp beginnen. "Dat wordt een enorme klus. Vrijwel alle woningen moeten gestut of gesloopt worden."

Rop Zoutberg: Accumoli is nu een spookstad

Niet alle bewoners in het getroffen gebied hebben hun koffers gepakt. Een aantal van hen weigert te vertrekken omdat hun huis het meest kostbare bezit is. "Dit huis is een opoffering van een heel leven", zegt een vrouw die net buiten Accumoli woont.

NOS-correspondent Rop Zoutberg klopte in de omgeving aan bij meerdere mensen met gehavende huizen. "Ik vrees vooral het moment dat alle tv-camera's en reddingswerkers vertrekken", zegt een van hen. "Dan staat we er helemaal alleen voor."

Italië: Bewoners getroffen gebied weten niet of ze moeten blijven of vertrekken.

Pasta-inzamelingacties

De vele thuislozen zijn niet alleen op tentenkampen aangewezen voor een slaapplek. Omwonenden stellen hun deuren open en ook hotels bieden gratis onderdak aan. Vanuit heel Italië komen hulpgoederen binnen. Van pasta uit Toscane tot kleding uit Sicilië.

Er zijn allerlei inzamelacties op touw gezet. Onder meer door een Eindhovenaar die in Italië woont. Hij heeft een camping vijftig kilometer van het getroffen gebied en zamelt geld in, schrijft Omroep Brabant.

Aan een ander inzamelproject doen zo'n 600 restaurants mee. Ze doneren twee euro voor elk verkocht spaghetti all'Amatriciana-menu, het bekendste streekrecht uit Amatrice.

Het dodental van de natuurramp is inmiddels opgelopen tot 250. Op sommige plekken wordt nog gezocht naar overlevenden, maar ruim anderhalve dag na de beving wordt de kans steeds kleiner dat mensen levend onder het puin vandaan komen.

In Accumoli is de zoektocht naar overlevenden gestopt. "Reddingswerkers zijn er zeker van dat alle vermisten hier zijn teruggevonden, dood of levend."

'90 procent is dood'

In het zwaar getroffen Amatrice is de reddingsactie nog gaande. "Helaas is 90 procent van de mensen die we vinden dood. Maar sommigen redden het, daarom zijn we hier", zegt een reddingswerker.

De wanhoop neemt dan ook steeds verder toe bij overlevenden van wie de naasten nog niet terecht zijn. Een pastoor vertelt dat hij nog vreest voor het leven van drie nonnen. Eerder kwamen al tientallen leden van zijn parochie om toen het kerkgebouw in elkaar stortte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl