Op dit moment zijn er 1335 stadionverboden van kracht
NOS Nieuws

KNVB: snel hooligan-app om raddraaiers te weren uit stadion

Een speciale mobiele app om hooligans uit stadions te weren moet er als het aan de KNVB ligt zo snel mogelijk komen. Volgens de voetbalbond, die een vingerafdruk-app heeft laten ontwikkelen, is het met een digitale meldplicht voor mensen met een stadionverbod makkelijker om 'rotte appels' weg te houden.

De afgelopen jaren heeft de voetbalbond het systeem getest. "En wij zien hier echt een hele effectieve maatregel in", zegt Hans van Kastel van de KNVB. Zo kan voor, tijdens en na een voetbalwedstrijd worden gecontroleerd of iemand zich aan een verbod houdt. Maar de bal ligt nu bij de gemeenten, zegt de bond.

Supporters die niet meer in een bepaald stadion mogen komen, moeten als het aan de KNVB ligt een mobiele telefoon meekrijgen waarop de vingerafdruk af te lezen is. In combinatie met gps-coördinaten is dan vast te stellen waar de hooligan is. "En dat is vooral om te weten dat diegene niet in de buurt van het stadion is", vertelt Van Kastel.

Je treft alleen diegene die een stadionverbod heeft.

Hans van Kastel van de KNVB

Het belang van de rest van de stadionbezoekers staat voor de voetbalbond voorop. “Die gaan daar vaak met heel veel plezier naartoe, dus zij moeten geen last hebben. Zij hoeven zich dan niet meer te identificeren, dus je treft alleen diegene die een stadionverbod heeft.”

Als iemand zich niet meldt, kan er volgens de KNVB meteen heel gericht worden gehandeld. "Je kan die persoon naderhand thuis of op het werk opzoeken, omdat de meldplicht is overtreden. En diegene kun je dan strafrechtelijk vervolgen."

Het kostenplaatje zorgt er ook voor dat het middel effectief is, stelt Van Kastel. “Wij denken dat het een goedkopere optie is dan de huidige meldplicht, omdat de raddraaiers zich niet meer op het politiebureau hoeven te melden. Dan hoef je er ook geen extra politiemensen voor vrij te houden.”

In 2013 heeft de KNVB het idee aan de overheid aangeboden en inmiddels is de digitale meldplicht volgens de bond ook wettelijk toegestaan. “Het laatste stukje is nu nog dat het daadwerkelijk wordt opgelegd”, vindt Van Kastel. En daar ligt een taak voor de betreffende gemeenten die een stadionverbod kunnen versterken met een meldplicht of groepsverbod.

Snel invoeren

Het systeem is onder meer getest bij de voetbalclubs RKC Waalwijk en NEC. De hooligans die meewerkten kregen strafvermindering als ze bereid waren mee te werken aan de proef. Eerder bleek in de Tweede Kamer al dat het plan breed werd gesteund. En nu blijkt dat de test goed is verlopen, pleit ook de PvdA voor een snelle invoering van de app.

Volgens minister Van der Steur kan dat ook: vorig jaar is een wet in werking getreden die digitale meldplicht mogelijk maakt. "Het is nu aan gemeenten daarmee aan de slag te gaan. Deze app is belangrijk omdat we het voetbal kunnen terugbrengen naar waar het om gaat: het plezier, zodat iedereen er zonder problemen naar toe kan", aldus Van der Steur. De minister kondigde aan dat er in Amsterdam binnenkort waarschijnlijk een proef start.

Beveiligingsfirma G4S, de ontwikkelaar van de applicatie, denkt inmiddels verder dan alleen voetbalstadions. Zo zou de app ook geschikt kunnen zijn om bepaalde mensen buiten uitgaansgebieden en van evenemententerreinen te houden.

Steur: proef in Amsterdam met hooligan app

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl