NOS NieuwsAangepast

'Koningin van de gebreide kleding' Sonia Rykiel (86) overleden

'Koningin van de gebreide kleding' Sonia Rykiel (86) overleden

Ze had de bijnaam 'Queen of Knitwear': de koningin van de gebreide kleding. Sonia Rykiel werd in de jaren 60 in één klap bekend met haar gebreide, gestreepte truien die werden gedragen door beroemdheden als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn.

Haar doorbraak kwam met de zogenoemde 'arme-jongens-trui', een trui met lange mouwen die strak om het lijf zat. Het tijdschrift Elle zette een foto van de jonge zangeres Françoise Hardy in een rood en roze gestreepte trui op de cover van het decembernummer van 1963.

Françoise Hardy in de trui van Sonia Rykiel

Ze opende haar eerste boetiek een paar jaar later op de toen hippe Rive Gauche in Parijs, de linkeroever van de Seine die bekendstond als omgeving voor een artistieke en intellectuele levensstijl.

Collectie 2004

Rykiel wilde comfortabele kleding maken die vrouwen veel bewegingsvrijheid gaf. Dat was een breuk met de nauwsluitende mantelpakken van die tijd. Ze moedigde vrouwen aan om excentriek, verleidelijk en mysterieus te zijn en een eigen stijl te hebben.

Rykiel ontwierp later ook mannenkleding, kinderkleding en accessoires. Ze had bovendien een eigen parfumlijn. In 2009 werkte Rykiel samen met kledingconcern H&M.

Presentatie van de kledinglijn voor H&M in 2009

Sonia Rykiel werd in 1930 geboren in Parijs als dochter van een Roemeense vader en Russische moeder. Ze begon haar carrière in 1948 als etaleur. Haar eerste stappen in de modewereld zette ze toen ze zwanger was. Rykiel breide haar eigen zwangerschapskleding. Ze was toen getrouwd met de Franse boetiekeigenaar Sam Rykiel.

Een hommage aan de gebreide kleding en de strepen van Rykiel

Rykiel maakte naast de felgekleurde strepen ook naam met naden en afhechtingen die niet langer verstopt waren, maar juist goed zichtbaar aan de buitenkant van de kleding. Ook waren haar baretten met glimmende steentjes enige tijd een gewild mode-item.

De ontwerpster was te zien als haarzelf in de film Prêt-à-Porter (1994) van regisseur Robert Altman.

Veel waardering

Modeliefhebbers spreken via de sociale media hun waardering uit voor de ontwerpen van Sonia Rykiel.

Sonia Rykiel kreeg in 2013 een hoge Franse onderscheiding uit handen van president Hollande. Ze werd benoemd tot 'Grand Officier de la l'Ordre National du Merite'. Hollande noemde haar een 'pionier' en een 'vrije vrouw'.

Overhandiging van de onderscheiding door president Hollande

Haar dood is bekendgemaakt door haar dochter Nathalie, die het modehuis voortzet. Sonia Rykiel leed al jaren aan de ziekte van Parkinson. Ze is op 86-jarige leeftijd overleden in haar huis in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl