'Turken en Koerden praten om escalatie in Syrië te voorkomen'
Turkse troepen hebben de stad Jarablus in het noorden van Syrië veroverd in de strijd tegen IS en Koerdische strijders. De Turken willen een eind maken aan aanvallen vanuit Syrië op Turkije. Het land begon gisteren een militaire operatie in de stad.
"Het is een heel risicovolle operatie en daarbij zijn de Koerden nu ook nog eens boos omdat ze zo niet meer autonoom gebied krijgen", zegt Kati Piri, Turkije-rapporteur en Europarlementariër voor de PvdA. Turkije wil hoe dan ook dat Jarablus niet in handen komt van de Koerden. "Ze willen niet dat het een autonome regio van de Koerden wordt", legt Piri uit. "Maar ze willen ook niet dat het escaleert, dus zijn ze wel met elkaar in gesprek."
Volgens Piri kregen de Turken steun van de Amerikanen bij de verovering van Jarablus. Dat is saillant omdat de VS ook steun geeft aan de Syrische Koerden. Piri: "Vice-president Joe Biden was gisteren in Turkije dus ze zullen het er zeker over gehad hebben. Ook kregen de Turken waarschijnlijk steun van Rusland, want Erdogan was laatst in Moskou voor een afspraak met Poetin."
Overigens heeft Biden tijdens zijn bezoek de Koerden opgeroepen zich terug te trekken tot achter de oostoever van de Eufraat. Daar zou inmiddels ook een begin mee zijn gemaakt.
'Grootste Turkse inmenging ooit'
Correspondent Lucas Waagmeester noemt de verovering de grootste Turkse inmenging ooit. "Het was heel succesvol. Er werd niet gevochten en er zijn geen doden aan Turkse kant gevallen. Het lijkt alsof het land wilde laten zien dat ze er nog staan na de coup."
Waagmeester benadrukt dat het belangrijkste doel van Turkije's offensief het inperken van de Koerdische invloed in de regio. De oproep van Biden aan de Koerden is volgens hem dan ook belangrijk: "Zonder Amerikaanse steun zijn de Koerden nergens. Het was gisteren dus eigenlijk een zware en treurige dag voor de Koerden."
Het is toch nog onrustig in Turkije door de nasleep van de coup op 15 juli, zegt Piri. "De coup is nog steeds het onderwerp van gesprek hier. Iedereen heeft het erover: van de politici tot de taxi-chauffeurs. Iedereen is getraumatiseerd."
Piri was gisteren in gesprek met Turkije over de coup. "We hebben hiervoor heel lang niet over de coup gepraat. Ze beseffen nu dat dit niet langer zo kan doorgaan." Een paar dagen na de coup had Piri al haar zorgen geuit. "De EU moet Turkije duidelijk maken dat ze heel afhankelijk zijn van ons", zei ze toen. Daar reageerde het land niet heel positief op. "Ze zeiden gisteren: kritiek kunnen we aan, maar bedreigingen van de EU hebben we niet nodig, we hebben al bedreigingen genoeg."
Piri is enigszins positief gestemd over het gesprek. "We hebben de diplomatie op gang gebracht, maar de zorgen over de coup blijven."