NOS Nieuws

In Pescara del Tronto zitten vermoeide hulpverleners onder het stof

Pescara del Tronto zwaar getroffen

Het is ochtend in Pescara del Tronto, een van de Italiaanse dorpen die gisteren zwaar zijn getroffen door een aardbeving. Nieuwe hulpverleners hebben de nachtploeg vervangen. "Je ziet zo wie de nieuwe reddingswerkers zijn, hun broeken zijn nog helemaal schoon", vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel. "De mensen die de hele nacht hebben geholpen, zitten volledig onder het stof."

De reddingswerkers hebben de hele nacht met graafmachines gezocht naar overlevenden en lichamen van slachtoffers van de aardbeving in Midden-Italië waarbij zeker 247 doden vielen en meer dan 360 gewonden.

In Pescara del Tronto wordt er nog naar drie mensen gezocht. "Dit dorpje is kleiner, dus zijn er minder slachtoffers. Een hulpverlener vertelde me dat er hier 47 lichamen geborgen zijn", zegt Van de Wiel. "Maar de schade is hier even erg als in Amatrice; het hele dorp ligt plat."

Italiaans meisje (10) onder puin vandaan gehaald

Duizenden mensen in Midden-Italië zijn dakloos nadat ze hun huis hebben verloren door de beving. "Er zijn hier mensen die hun hele huis kwijt zijn, maar er zijn ook mensen die niet naar hun beschadigde huis mogen vanwege instortingsgevaar. Ze slapen in tenten of op de straat."

Volgens Van de Wiel zijn de mensen bang. "Ze zijn geschrokken door de grote beving, maar schrikken steeds weer opnieuw door de naschokken."

Er zijn vannacht zeker zeventig naschokken geweest.

Verslaggever Mattijs van de Wiel

Volgens Van de Wiel zijn er vannacht zeker zeventig kleine naschokken geweest. "Om 05.15 uur was er een grote naschok met een kracht van 4.5 op de Schaal van Richter. Steeds weer zie je de angst op de gezichten van de bewoners."

Ook in het getroffen Arquata del Tronto hebben veel mensen op straat geslapen. Wel buiten het dorp, want niemand mag nog naar binnen. "Daar staan de panden nog overeind, maar zijn ze erg gehavend. Ik zag een huis waarvan de muur helemaal van de rest van het huis week. Omdat de kans op instorting groot is, mag niemand meer het dorp binnen. Het is te gevaarlijk."

Amatrice is een van de zwaarst getroffen dorpen. Daar werden vannacht vooral lichamen geborgen. "Helaas is 90 procent van de mensen die we vinden dood. Maar sommigen redden het, daarom zijn we hier", zei een vrijwilliger vannacht. Ook in Amatrice is de hele nacht gezocht naar overlevenden.

Bergingswerkzaamheden Italië in de nacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl