Persoonlijke druk op Bos om missie
Topambtenaar Richard van Zwol, van het ministerie van Algemene Zaken van toenmalig premier Balkenende, heeft de Amerikanen in 2009 aangespoord druk te zetten op PvdA-leider Wouter Bos. Dat blijkt uit een ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade bij de NAVO, dat nu ook in het bezit is van de NOS.
Naast de documenten van de ambassade in Den Haag beschikt de NOS inmiddels ook over ambtsberichten uit Kabul en andere plaatsen. In totaal gaat het om bijna zevenduizend documenten die de NOS van Wikileaks kreeg.
In het ambtsbericht schrijft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, over een gesprek met de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken: "Het zou helpen als de Verenigde Staten de zaak persoonlijk maken. Van Zwol zei dat Bos gevoelig zou zijn voor het idee dat langer in Afghanistan blijven een kwestie van leiderschap is voor een vicepremier van een partij met een trotse geschiedenis."
De Gooijer
Eerder al bleek uit de WikiLeaks-documenten dat volgens de Amerikanen ook Pieter de Gooijer de Amerikaanse ambassadeur heeft gevraagd Bos onder druk te zetten. De Gooijer is topambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het Amerikaanse ambtsbericht heeft De Gooijer Amerika gevraagd om Bos over te halen toch in te laten stemmen met een verlenging van de missie in Afghanistan.
Zowel De Gooijer als Van Zwol werkten in die tijd voor CDA-ministers, die voor verlenging van de missie waren.
Van Zwol reikte in het gesprek met de Amerikaanse NAVO-ambassadeur ook nog nieuwe argumenten aan om Bos over de streep te trekken. "Van Zwol suggereerde ook dat Bos toekomstige ambities heeft, en dat de Verenigde Staten aan hem zouden moeten uitleggen dat hij zijn internationale geloofwaardigheid zou verliezen, door vast te houden aan de Nederlandse terugtrekking uit Afghanistan op dit kritieke moment", staat in het bericht.