NOS Nieuws

Na vijf jaar alleen een manchetknoop terug

'Zelfs de haarlok van mijn overleden vrouw hebben ze meegenomen'

Het is een rommeltje bij het OM, vindt rozenkweker Ton Rietveld. Vijf jaar nadat zijn inboedel in beslag werd genomen, weet hij nog altijd niet of hij iets van de spullen terug zal zien. "Het is zo'n log systeem, je komt er niet doorheen." Niet alleen Rietveld heeft die ervaring. Uit een rapport van de Nationale ombudsman blijkt dat er veel mis gaat bij inbeslagnames.

Rietveld is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. In 2011 viel de politie bij hem binnen en werd beslag gelegd op vrijwel al zijn bezittingen. "Ze hadden verwacht zwart geld te vinden, maar dat had ik helemaal niet. Toen hebben ze mijn complete huisraad meegenomen. Schoenen, tassen, sieraden, glaswerk, alles. Zelfs een haarlok van mijn overleden vrouw, die zat in een juwelendoosje. Ze spaarde ook parfumflesjes, daar zat gewoon water in. Allemaal meegenomen."

Waar die spullen nu zijn, zegt Rietveld niet te weten. Of hij er nog iets van terugkrijgt evenmin. Zijn rechtszaak loopt nog steeds. "Maar het politieonderzoek is al lang afgerond. Neem dan een beslissing. Wat moet je met schoenen van mijn vrouw? Of met glaswerk? Ik probeer nu een schikking te treffen zodat ik de spullen terugkrijg, maar ook daar hoor ik tot nu toe niets op."

Moet ik tien jaar lang bekeuringen gaan betalen?

Ton Rietveld

Ook in beslag genomen: zijn zelf opgeknapte Porsche uit 1962. "Dat ding staat nu al vijf jaar bij Domeinen, misschien is er inmiddels niets meer van over." Over zijn Porsche krijgt hij wél ieder jaar bericht, namelijk een stapeltje bekeuringen omdat de auto niet apk gekeurd is en niet verzekerd. "Ik heb mijn autopapieren nodig om het kenteken te laten schorsen. Maar ook die zijn in beslag genomen. Tot hoe ver gaat dit? Moet ik tien jaar lang bekeuringen gaan betalen?"

Twee auto's van zijn kinderen werden ook in beslag genomen. Die bleken later door de dienst Domeinen te zijn verkocht. "Mijn kinderen kregen een schadevergoeding van 5000 euro, maar die auto's waren drie keer zoveel waard", zegt Rietveld. Volgens hem heeft de politie ook sieraden in beslag genomen, die nooit zijn geregistreerd. "Onder andere een gouden armband die ik op Aruba had gekocht. Staat nergens op de lijst met in beslag genomen spullen."

Tot nu toe is op een voorwerp het beslag opgeheven: een manchetknoop. "Ik kon die knoop komen afhalen. Als ik dat niet wilde moest ik 25 euro per dag opslagkosten betalen of er afstand van doen. Ik heb maar voor dat laatste gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl