Rond het universiteitsterrein zijn veel militairen op de been
NOS Nieuws

Aanval op Amerikaanse Universiteit Kabul

Gewapende mannen hebben het terrein van de Amerikaanse Universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul bestormd. Volgens Afghaanse media ging daar een explosie aan vooraf. Studenten en docenten, onder wie buitenlanders, zitten vast in het complex.

Volgens een ziekenhuis in Kabul is zeker een student gedood en zijn er veertien gewonden gevallen. Hoeveel studenten en docenten er binnen zijn is niet bekend. De aanval begon rond 18.30 plaatselijke tijd. Op deze universiteit wordt ook 's avonds les gegeven.

Commandotroepen hebben het ommuurde terrein omsingeld. Er zou meer dan een uur geschoten zijn. Daarna zijn de commando's naar binnen gegaan. Volgens het Witte Huis zijn er ook buitenlandse troepen bij de operatie betrokken.

Een fotograaf van persbureau AP, Massoud Hossaini, twitterde dat hij met vijftien studenten in een klaslokaal zat, toen zij buiten een explosie hoorden. "Ik ging naar het raam om te zien wat er aan de hand was en zag iemand in burgerkleren. Hij schoot door de ruit op mij. Ik viel op de glasscherven en sneed mij in mijn handen."

Studenten barricadeerden het klaslokaal en gingen op de grond liggen. Hossaini en negen studenten wisten te ontsnappen. "Terwijl we renden, zag ik iemand op zijn buik op de grond liggen. Het leek erop dat hij in de rug geschoten was."

De muur rond de campus van de American University in Kabul

De universiteit werd in 2006 geopend, mede omdat de voormalige first lady Laura Bush zich daarvoor inzette. Eerder deze maand werden twee hoogleraren van de universiteit ontvoerd, vermoedelijk door de Taliban.

12 doden bij aanval op Amerikaanse Universiteit Kabul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl