NOS Nieuws

Te weinig kantoren in de Randstad

Er dreigt een tekort aan kantoren te ontstaan. Vooral de grote steden kunnen de vraag niet aan, terwijl er wel aanbod is. Dat blijkt uit een analyse van NVM Business.

Er is voldoende kantoorruimte, maar deze zijn kwalitatief nauwelijks toereikend om in de vraag te voorzien. Zo staat er in Amsterdam halverwege het jaar nog zo'n 15 procent leeg.

Toch is er een tekort. "Vergelijk het met een tweedehandsauto. Die koop je ook niet als je een nieuwe auto wilt", licht Liesbeth Kramer van NVM Business toe.

Randstad

"Het probleem komt vooral voor in de Randstad. In andere delen van het land is het anders." En ombouwen is niet altijd een optie. "We pleiten al jaren voor herbestemming, maar dat ligt ook aan de locatie."

Het tekort aan kwalitatieve kantoorpanden is eigenlijk nog een erfenis van de crisis. "Er is toen amper nieuw gebouwd, waardoor er nu een enorm tekort is."

Kaj Jansen is kantoorruimtebemiddelaar en ziet de eisen van bedrijven anders worden. "Er is wel ruimte, maar bedrijven willen meer dan een standaard kantoor. Ze willen een hippe uitstraling met bijvoorbeeld een pingpongtafel en op de begane grond een 'social space'. Eigenlijk willen bedrijven de huiskamer naar kantoor meenemen."

Op de zuidas is een groot tekort aan kantoorpanden.

Ook op het bedrijventerrein in Hoofddorp, de Beukenhorst, is er sprake van leegstand. "Er staan hier kantoorruimtes al jaren leeg", zegt bedrijfsmakelaar Patrick Haavekost. Hij ziet ook dat de eisen anders geworden zijn. "Maar een beperkt deel van de kantoren voldoet aan de duurzaamheidseisen. Het oude deel van de beukenhorst bijvoorbeeld." Op korte termijn ziet Haavekost geen oplossing. "Dit is niet vandaag of morgen opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl