NOS Nieuws

Hoe staat de Britse economie ervoor twee maanden na brexit-referendum?

Het is vandaag twee maanden geleden dat de Britten wakker werden met het nieuws dat ze voor een vertrek uit de EU hadden gestemd. Voor het referendum waarschuwden allerlei economen, instituten en politici voor de desastreuze economische gevolgen van een brexit. Hoe gaat het nu, twee maanden later, met de Britse economie?

We zetten een aantal cijfers op een rij en vroegen het aan een econoom en een analist.

Beurskoersen

Toen op 24 juni duidelijk werd dat de brexit-stem had gewonnen gingen de beurskoersen in Groot-Brittannië fors omlaag. Beleggers hadden geen brexit verwacht en waren geschrokken. Maar inmiddels staat de FTSE 100, de index van de Londense beurs, alweer fors boven de stand van voor het referendum. De index is sinds het dieptepunt op 27 juni na het referendum bijna 15 procent gestegen. De recordstand uit april 2015 is zelfs al in zicht.

Daar is wel een kanttekening bij te maken, vindt Jacco Thijssen, hoogleraar Financiering aan de universiteit van York. "In de FTSE 100-index zitten vooral multinationals die niet alleen in Groot-Brittannië opereren. Bedrijven die hun geld veelal in dollars verdienen, maar aan de Britse beurs genoteerd staan in ponden. Door de stijging van de dollar ten opzichte van het pond, hebben ze een soort automatische waardestijging gehad op de beurs."

De FTSE-100, de belangrijkste index van de Londense aandelenbeurs

De koers van het Britse pond is sinds het referendum inderdaad fors gedaald. Voor het referendum kreeg je nog zo'n 1,30 euro voor 1 pond, nu is dat nog maar 1,16 euro. Dat heeft allerlei effecten, zo worden geïmporteerde goederen duurder. "We importeren veel olie en voedsel en door het lagere pond importeren we inflatie. Dat zal mensen raken, we gaan meer betalen aan de pomp", zegt James Butterfill, analist bij ETF Securities.

Aan de andere kant kan het goedkopere pond de export stimuleren, want Britse producten zijn voor andere landen goedkoper geworden. Ook een tripje naar Groot-Brittannië is nu goedkoper. "York is een toeristische stad", zegt Jacco Thijssen, die er woont. "En je ziet hier ineens een stuk meer Chinese toeristen. Dat heeft ook met het goedkopere pond te maken."

De koers van het Britse Pond, met halverwege de koersval na het brexit-referendum

Winkelverkopen

Na een dipje in juni stegen in juli, de maand na het referendum, de detailhandelverkopen alweer. Zowel kledingzaken als supermarkten en winkels met huishoudelijke artikelen zagen de verkoop omhoog gaan. "Mensen blijven auto's en wasmachines kopen", zegt Thijssen.

"De verkopen gingen waarschijnlijk ook omhoog doordat mensen uit het buitenland hiernaartoe komen om te winkelen vanwege het goedkope pond", zegt James Butterfill, analist bij ETF Securities. "Het is makkelijk om vanuit Europa naar Groot-Brittannië te komen, vooral naar Londen."

Economische groei

Pas in oktober komen er officiële cijfers over de economische groei sinds het referendum. Want dan wordt het cijfer over het derde kwartaal (juli-augustus-september) bekend. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Britse economie met 0,6 procent, meer dan verwacht.

Een veelgebruikte indicator voor economische groei, de zogeheten aankoopmanagersindex, daalde vorige maand wel naar het laagste niveau sinds 2009. De index ging van 51,9 punten in juni naar 47,3 in juli. Een cijfer onder de 50 betekent vaak economische krimp

"Deze data wijzen op een krimp van 0,4 procent op kwartaalbasis", zei hoofdeconoom Chris Williamson van Markit, het onderzoeksbureau dat de cijfers verzamelt. "Deze teruggang heeft de kans op ten minste een milde recessie ongetwijfeld vergroot." Maar of de Britse economie echt aan het krimpen is, weten we dus pas in oktober.

Lange termijn

En pas op de langere termijn zal echt duidelijk worden wat de gevolgen zijn van het brexit voor de Britse economie. Veel zal afhangen van de uitkomst van de onderhandelingen met de EU. Om de economische gevolgen van een brexit op te vangen heeft de Britse centrale bank, de Bank of England, begin augustus alvast de rente verlaagd. Ook wordt 70 miljard pond extra in de economie gepompt.

"Het is nog te vroeg", zegt analist Butterfill. "Het is pas twee maanden na het referendum en we hebben artikel 50 nog niet in gang gezet. Er is onzekerheid en dat is slecht voor de economie. Een belangrijke vraag is of we toegang blijven houden tot de interne EU-markt. Zo niet, dan zal dat echt negatieve gevolgen hebben voor de Britse economie."

"Waar ik echt bezorgd om ben, is dat er heel veel werk in die brexit gaat zitten", zegt econoom Thijssen. "Het ambtenarenapparaat zal de komende tijd vooral daarmee bezig zijn en met niets anders, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs. Het overheidswerk komt eigenlijk stil te liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl