Het voormalige ROC-gebouw in Rotterdam-Zuid dat is aangekocht door een salafistische organisatie
NOS Nieuws

'Omstreden stichting achter salafistenschool Rotterdam'

Een omstreden liefdadigheidsinstelling uit Qatar heeft het gebouw in Rotterdam gekocht waarin salafistische moslims een lesinstituut willen openen. Dat meldt NRC. Het zou gaan om de organisatie Eid Charity, die in verschillende landen in verband wordt gebracht met de financiering van terrorisme.

Begin vorige maand werd bekend dat een Egyptische Nederlander via een buitenlandse constructie voor 1,7 miljoen euro een voormalige roc-school had gekocht. Doel is onder meer om jongeren er lessen te geven in het salafisme, een orthodox-islamitische leer die ingaat tegen veel westerse waarden.

Het nieuws over de 'salafistenschool' leidde tot bezorgdheid bij Kamerleden. Minister Asscher noemde de aankoop legaal, maar ongewenst.

Het gaat om dit gebouw in Rotterdam

Volgens NRC bevestigt de stichting die het pand op papier heeft gekocht dat het geld van Eid Charity komt. Dat is één van de grootste en invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld. De oprichter van Eid Charity is een Qatarees die op de sanctielijst van de VN staat omdat hij miljoenen zou hebben doorgesluisd aan al-Qaida-leden in Syrië en Irak. Verder zou Eid Charity geldschieter van Hamas zijn. Mede om die reden staat de stichting in Israël op een lijst van terroristische organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl