NOS Nieuws

'Oneerlijke' Labour-leider Corbyn verwikkeld in 'traingate'

Een filmpje van Labour-leider Jeremy Corbyn is een Britse spoorwegmaatschappij in het verkeerde keelgat geschoten. In het filmpje laat Corbyn zien dat de treinen van Virgin Trains vaak overvol zijn. Al zittend op de vloer van een treinstel doet hij zijn verhaal. De spoorwegmaatschappij kwam vandaag met beelden waarop te zien is dat Corbyn tijdens de rest van de reis gewoon in een stoel zat.

In de video zegt Corbyn, zittend op de vloer en suggererend dat er geen stoelen meer vrij zijn: "Dit is een probleem waar veel reizigers iedere dag mee kampen".

"Vandaag is deze trein bomvol en het treinpersoneel doet uitstekend zijn best om iedereen te helpen. Maar de realiteit is dat er niet genoeg treinen zijn, we hebben er meer nodig, en ze zijn ook nog eens ontzettend duur." Volgens Corbyn zou het beter zijn om de spoorwegen weer te nationaliseren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De treinmaatschappij zegt dat Corbyn niet het eerlijke verhaal vertelt. Op de beelden van de treincamera's die de spoorwegmaatschappij vandaag publiceerde is te zien dat er nog stoelen vrij waren in de trein waar de video werd opgenomen.

Zo is er een foto waarop Corbyn langs een aantal stoelen loopt die gereserveerd zijn. Een andere foto laat zien dat Corbyn op een stoel in een gedeelte van de trein zit waar nog wel plekken vrij zijn. Op die foto is ook te zien dat, ondanks de onbezette stoelen, verschillende passagiers staan. Waarom is niet duidelijk.

Volgens de cameraman die het filmpje van Corbyn maakte, zijn de beelden van de treinmaatschappij pas gemaakt nadat de trein een station was gepasseerd en een aantal passagiers waren uitgestapt. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, plaatste hij beelden op Twitter van andere passagiers die op de grond zitten en van Corbyn die door een overvolle trein loopt.

Een woordvoerder van Corbyn zegt tegen de Britse krant The Independent dat de Labour-leider in eerste instantie geen vrije stoel in de trein kon vinden. Pas nadat een paar passagiers een eersteklasticket hadden gekocht, kwamen er plaatsen vrij en werden die door het treinpersoneel aan hem en zijn team aangeboden, aldus de woordvoerder.

Binnen de Labourpartij is een strijd om het leiderschap gaande. Die strijd gaat nu tussen partijleider Corbyn en zijn uitdager Owen Smith. De uitslag van de schriftelijke stemming onder de leden zal binnen twee maanden bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl