generaal Cammaert
NOS Nieuws

Generaal Cammaert leidt onderzoek naar VN'ers Zuid-Sudan

De gepensioneerde Nederlandse generaal Patrick Cammaert gaat voor de VN een onderzoek leiden naar VN'ers van de vredesmacht in Zuid-Sudan. Die zouden in juli niets hebben gedaan bij diverse gevallen van geweld en verkrachting in de hoofdstad Juba.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Cammaert gevraagd voor het onderzoek in Juba. Cammaert heeft leiding gegeven aan diverse VN-vredesmissies, onder meer in Ethiopië/Eritrea en in Congo.

Sinds 2009 is hij speciaal VN-gezant ter bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. Dit jaar was hij ook al voor onderzoek in Zuid-Sudan. Toen ging het om dodelijk geweld op een VN-basis in de stad Malakal. Het lukte niet de schuldigen aan te wijzen.

Geüniformeerde mannen

In Juba zijn vorige maand burgers aangevallen in of dicht bij VN-kwartieren die waren opgezet om burgers te beschermen. Onderzocht zal worden wat de rol was van VN-vredesmilitairen bij diverse incidenten van geweld en verkrachting. Ook kijkt het team naar een aanval op een hotel in Juba tijdens dagenlange gevechten tussen troepen van president Salva Kiir en strijders van de vroegere vicepresident Riek Machar. Bij de aanval op het hotel zouden geüniformeerde mannen een journalist hebben vermoord en een aantal burgers hebben verkracht.

De VN heeft een vredesmacht in Zuid-Sudan sinds het land in 2011 onafhankelijk werd van Sudan. In 2013 raakte Zuid-Sudan verzeild in een burgeroorlog toen Kiir zich ontdeed van Machar als zijn vicepresident. De twee tekenden twee jaar later een vredesakkoord, maar dat wordt niet goed nageleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl