De Turkse minister van Economische Zaken tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

Turkse minister zwakt harde taal af tijdens bezoek aan Nederland

De Turkse minister van Economische Zaken Zeybekci heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland zijn uitspraken over aanhangers van de Gülenbeweging afgezwakt. Na de mislukte couppoging in Turkije zei hij over hen: "Wij zullen ze op zo'n manier straffen dat ze ons zullen smeken om gedood te worden om een einde te maken aan hun lijden."

Op een persconferentie zei hij dat sympathisanten van Gülen niet automatisch als terrorist worden beschouwd. De mensen die worden gestraft, waren bij de coup betrokken.

Toch noemt Zeybekci de beweging van Gülen in één adem met IS en de PKK. Hij heeft Nederland om steun gevraagd bij de bestrijding van terrorisme.

Perceptie

In zijn charme-offensief waarschuwt hij Nederland voorzichtig te zijn met terroristische organisaties. Volgens Zeybekci zien ze er misschien niet zo uit, maar vermoorden ze onschuldige mensen. Hij uitte kritiek op de westerse perceptie van de gebeurtenissen in Turkije. De realiteit is anders, zei hij tegen zijn "Nederlandse vrienden".

In een gesprek dat hij eerder vandaag had met minister Ploumen is ook gesproken over de nasleep van de couppoging. Ploumen heeft hem gezegd dat interne Turkse spanningen niet moeten worden geëxporteerd maar de Turkse gemeenschap in Nederland. Tegen de pers zei Zeybekci dat hij niets weet van spanningen tussen Turkse Nederlanders.

Wat betreft de economische relatie met Nederland is het volgens Zeybekci business as usual. Nederland is een belangrijke handelspartner van Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl