De wapenvondst in Nablus, waarmee het incident begon
NOS Nieuws

Protest in Nablus na dood gevangene door politiegeweld

In Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, zijn demonstranten slaags geraakt met de politie tijdens een protest tegen politiegeweld. Honderden demonstranten schreeuwden leuzen en enkelen gooiden met stenen na de dood van een gevangene kort na zijn arrestatie door de Palestijnse veiligheidsdienst.

De man, Ahmed Halawa, was gearresteerd tijdens een politie-actie die werd uitgevoerd in verband met de dood van twee politiemensen vorige week. Halawa was lid van de Al Aqsa-martelarenbrigade, een militante groepering die gelieerd is aan de Fatah-partij. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de twee.

Zeldzaam

De demonstranten eisten het aftreden van leiders van de Palestijnse Autoriteit. Volgens de veiligheidsdienst is de man omgekomen nadat hij naar de gevangenis in Nablus was gebracht. De exacte omstandigheden van zijn dood zijn niet duidelijk.

De gouverneur van Nablus zegt dat de man is doodgeslagen door leden van de ordetroepen. Premier al-Hamdallah spreekt van een zeldzaam incident en heeft een uitgebreid onderzoek aangekondigd.

De actie waarbij de veiligheidstroepen vorige week omkwamen, was gericht tegen een criminele organisatie die verdacht werd van opslag van wapens. Behalve de twee politiemensen werden twee verdachten gedood. Een van hen was de broer van Halawa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl