De kliniek in de Duitse plaats Bracht is gesloten
NOS Nieuws

Duitse politici willen alternatieve behandelaars aan banden leggen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

In Duitsland leidt de affaire-Klaus Ross tot politieke druk om de bevoegdheden van alternatieve behandelaars te beperken en om hen beter te controleren.

Barbara Steffens (Groenen), minister van Gezondheidszorg in Noordrijn-Westfalen, bepleit al sinds haar aantreden in 2010 een wijziging van het Heilpraktikergesetz, de wet die de werkzaamheden van de alternatieve behandelaars regels.

In juni hebben al haar collega-ministers van gezondheidszorg uit de vijftien overige Duitse deelstaten, zich bij Steffens aangesloten. En nu probeert Steffens Bondsdagleden te mobiliseren om de bondsregering tot actie te bewegen.

Tot nu toe zag de Duitse minister van Gezondheidszorg, Hermann Gröhe geen reden om in te gaan op het verzoek van de verzamelde deelstaatministers. Vandaag liet een woordvoerder van Gröhe de NOS weten dat er "zo in het algemeen wel wordt gekeken of er een verandering nodig is".

Steffens ziet in de gebeurtenissen in het Klaus Ross Zentrum in Bracht, net over de Nederlandse grens bij Venlo, eens te meer een argument om de Heilpraktikergesetz nu eindelijk aan te passen. De wet stamt uit 1939. Eerste ondertekenaar is Adolf Hitler.

Minister Steffens: de wet moet gewijzigd worden

Verbod

Steffens krijgt in ieder geval bijval van het CDU-Bondsdaglid Rudolf Henke uit Aken. Henke is internist en voorzitter van de regionale Ärztekammer, een soort orde van geneesheren. Hij wil alternatieve behandelaars die geen fouten maken hun vergunning niet afpakken. "Als die binnen de grenzen van hun relatieve beperkte kunnen blijven, dan moeten ze daarmee door kunnen gaan", zegt hij.

Rudolf Henke, Bondsdaglid voor de CDU

"Maar we moeten een duidelijke grens trekken als het klip en klaar is dat om bepaalde handelingen uit te voeren een medische opleiding noodzakelijk is. Daarom vind ik dat infusen aanleggen en injecties in de bloedbaan of in spierweefsel geven niet thuis hoort bij alternatieve behandelaars. En dat moeten we nu duidelijk regelen in de wet."

Toezicht uitbreiden

Onder de huidige wetgeving mag het Gesundheitsamt, een soort combinatie van de Nederlandse GGD en Inspectie voor de Gezondheidszorg, alleen controleren of alternatieve behandelaars de juiste vergunning hebben en of er hygiënisch gewerkt wordt. Wát er gebeurt in centra als dat van Klaus Ross onttrekt zich aan de waarneming van het Gesundheitsamt tot er klachten over binnenkomen.

"We moeten het erover hebben of we de autoriteiten meer bevoegdheden willen geven zodat ze ook toezicht kunnen houden op de praktijken van alternatieve behandelaars", zegt het CDU-Bondsdaglid. "Maar dan moeten alle Gesundheitsämter wel extra personeel krijgen zodat ze genoeg mensen hebben om die controles uit te voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl