NOS Nieuws

Huh? Komt deze zomer in top-10 van warmste zomers ooit?

Als de weersvoorspelling de komende dagen uitkomt, dan eindigt de zomer van 2016 waarschijnlijk in de top-10 van de warmste zomers ooit gemeten. "Ook al valt de zomer tot nu toe tegen, hij wordt toch nog gered als je naar de statistieken kijkt", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot zo'n 30 graden, en dat is goed voor het aantal zomerse dagen, legt Munneke uit. Als de weersverwachtingen namelijk kloppen, kunnen we tegen het einde van de week nog 3 zomerse en 2 tot 3 tropische dagen verwachten.

De weerman zet de cijfers tot vandaag voor ons op een rijtje:

Begin vorige week waren de voorspellingen nog een stuk somberder en bevestigde het KNMI wat veel mensen dachten: namelijk dat het een teleurstellende zomer was. Wat toen ook al opviel, is dat de gemiddelde temperatuur deze zomer relatief hoog ligt. Dat komt vooral doordat de nachten veel warmer zijn dan normaal. "'s Nachts was het vaak vochtig en bewolkt, waardoor de warmte niet weg kon", verklaart Munneke.

Het mooie weer van de komende dagen neemt niet weg dat het een natte zomer blijft. "Er is bijna elke dag wel een bui gevallen", zegt Munneke. "Het blijft de komende dagen weliswaar droog, maar dat valt niet meer in te halen."

Volle terrassen

Voor ondernemers die afhankelijk zijn van zon, is de weersverwachting bijzonder goed nieuws. "Het is ongelofelijk. Als je op de weerapps kijkt, zie je Zuid-Europese toestanden", zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. "Dit mooie weer gaat wel wat goed maken. Veel mensen hebben deze week nog vakantie. Ze willen er dan nog een weekend op uit trekken."

Ook Stephan van der Stee van de vereniging van strandexploitanten, Strand Nederland, is blij met het mooie weer. "Natuurlijk, maar eerlijk gezegd hadden we het liever vorige week gehad, omdat de vakantie al voorbij is voor de regio Midden."

Toch denkt hij dat het een goede week wordt voor de strandtenthouders. "Het was zo slecht dat mensen het er echt van gaan nemen, denk ik. De strandtenten zullen vol zitten. Je zal misschien wat langer moeten wachten op je biertje, omdat veel tijdelijk ingehuurd personeel al naar huis is gestuurd."

Volgens Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland hebben strandtenten en terrassen last gehad van het tegenvallende weer. "En van de weersverwachtingen", voegt hij daaraan toe.

Consumenten worden afgeschrikt door berichten over neerslag, terwijl het op het strand vaak overwaait.

Stephan van der Stee van Strand Nederland

"Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende weerberichten en die proberen elkaar allemaal af te troeven." Dat levert niet per se zuivere weersverwachtingen op, zegt hij. "Dan worden consumenten afgeschrikt door bijvoorbeeld berichten over neerslag, terwijl het op het strand vaak overwaait."

Nationaal Hitteplan

Vanwege het warme weer, heeft het RIVM het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Daarmee roept het gezondheidsinstituut de GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis op om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn.

Op Twitter roepen mensen op om ook op de huisdieren te letten tijdens het warme weer:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl