De Aziatische Tijgermug
NOS Nieuws

Tijgermug lijkt zich te beperken tot Veenendaalse wijk

Het aantal Aziatische tijgermuggen dat in Veenendaal is gevonden, staat op twaalf. Inspecteurs van de NVWA hebben er acht gevangen in een kring van 100 meter rond de eerste vondst van twee muggen en nog eens twee net daarbuiten.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit maakt sinds vrijdag in Veenendaal jacht op de tijgermug. Het zoekgebied is nu uitgebreid tot een straal van 500 meter rond de eerste vindplaats. Er zijn vallen neergezet, die de komende weken worden gecontroleerd.

Uitheems

De dienst heeft veel foto's van insecten binnengekregen van mensen uit het hele land die vragen of ze een tijgermug hebben gespot. Dat bleek niet het geval, het waren allemaal onschuldige insecten.

De tijgermug kan tropische ziekten verspreiden, zoals knokkelkoorts en het zika-virus. Omdat die ziektes in Nederland niet voorkomen, lijkt het uitgesloten dat de Veenendaalse tijgermug iemand ziek maakt. Het insect wordt vooral bestreden omdat het om een uitheemse mug gaat, die hier niet welkom is. "Het beest hoort hier niet", zegt het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl