Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking
NOS Nieuws

Ploumen: Turkse spanningen niet exporteren naar Nederland

Minister Ploumen heeft de Turkse minister van Economische Zaken gezegd dat interne Turkse spanningen niet moeten worden geëxporteerd naar de Turks-Nederlandse gemeenschap. De Turkse minister Zeybecki is vooral in Nederland om te praten over de handelsrelatie, maar Ploumen heeft het ook met hem gehad over de nasleep van de mislukte staatsgreep van vorige maand.

Ze herhaalde dat Nederland de couppoging veroordeelt, maar voegde eraan dat bij de vervolging van de betrokkenen de mensenrechten moeten worden gerespecteerd.

De Turkse autoriteiten beschuldigen de islamitische geestelijke Gülen ervan dat hij achter de staatsgreep zit. Zeybecki zei een paar weken geleden dat aanhangers van Gülen "zo hard worden gestraft dat ze na een tijdje om hun dood zullen smeken”.

Ook in Nederland zijn spanningen tussen aanhangers en tegenstanders van Gülen. Ook premier Rutte zei vorige week dat hij niet wil dat conflicten uit Turkije Nederland binnenkomen. Het kabinet is daar alert op en wil in elk geval niet dat agressieve discussies doorgaan tot in de scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl