Donald Trump houdt een exemplaar vast van zijn laatste boek (november 2015)
NOS Nieuws

Nieuwe biografie van Trump: zelfvertrouwen zat er al vroeg in

"Doe me een lol, stuur me dat rapport maar niet", zei Donald Trump toen een groep topindustriëlen bij hem op bezoek was. Trump leest niet graag en zeker geen lange stukken. Wat hij wel leest, zijn de krantenartikelen die over hem zelf gaan. Iedere morgen krijgt hij de knipselmap op zijn bureau die hij stuk voor stuk spelt.

Het staat allemaal in een nieuwe biografie van vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Trump, die vandaag uitkomt. In Amerikaanse media zijn voorpublicaties en interview met de auteurs verschenen.

Twee journalisten van het gerenommeerde dagblad The Washington Post konden ruim 20 uur met Trump spreken. De ontmoetingen vonden afgelopen maart plaats. Trump was toen nog niet zeker van de Republikeinse nominatie, maar die kon hem nauwelijks meer ontgaan.

Dat Trump liever over zichzelf leest dan over anderen, blijkt ook zijn afkeer van dikke boeken. Zo las hij nooit een biografie van een Amerikaanse president.

Hij komt er gewoon niet aan toe. Het allerliefst wordt hij kort en mondeling op de hoogte gebracht van de dingen die belangrijk voor hem zouden kunnen zijn.

Geld en status waren al jong een belangrijk punt voor Trump. Eind jaren 50 begon hij een opleiding op de New Yorkse militaire academie. De eerste vraag die hij aan nieuwe klasgenoten stelde, was vaak: "Wat doet je vader?" Trump vader Fred was een steenrijke projectontwikkelaar. Verder stond hij te boek als haantje-de-voorste en een versierder.

Dat geldt nog steeds voor de man die de auteurs spraken. "Een man die zeker is van zijn zaak, met een onbegrensd zelfvertrouwen, niet echt goed geïnformeerd en snel beledigd", schrijven ze.

Het is een beeld dat ook naar voren komt in de presidentskandidaat, die met een overdaad aan zelfvertrouwen en onwrikbare inzichten volle zalen toespreekt.

Gratis reclame

"Alle publiciteit is goede publiciteit", is een bekende uitspraak van Trump. En hij houdt zich er stipt aan. In het begin van zijn campagne ging hij in op zowat alle uitnodigingen die de tv-stations hem stuurden. Terwijl Hillary Clinton miljoenen uitgaf aan reclamespotjes, zat hij bij alle talkshows gratis op de voorste rij.

Maar volgens de kenners komt de echte Donald Trump pas naar boven als het over vrouwen gaat. Zou hij bij zijn vrouw Melania blijven als ze misvormd uit een auto-ongeluk zou komen vroeg dj Howard Stern hem enkele jaren geleden. "Zien haar borsten er nog een beetje uit?", vroeg Trump op zijn beurt. "Dat is erg belangrijk."

Donald en Melania Trump half juni op de Republikeinse conventie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl