De Nederlandse zitvolleybalsters op de Paralympics in Athene (2004)
NOS NieuwsAangepast

Zitvolleybalsters dolblij dat ze toch naar Rio gaan

Een aantal Nederlandse sporters gaat alsnog naar de Paralympische Spelen Rio. De deur is opengegaan dankzij het besluit van het internationaal sporttribunaal CAS om het beroep van de Russische sporters te verwerpen. Zij mogen vanwege het omvangrijke dopingschandaal in hun land niet naar de Spelen.

Zo is er door het wegvallen van de Russen ook ineens plek voor de Nederlandse zitvolleybalsters. Bondcoach Pim Scherpenzeel zegt dat zijn ploeg er klaar voor is. "We zijn superblij", zegt hij. "We hebben de afgelopen weken al getraind met het idee dat we toch nog naar Rio zouden gaan."

Voor vanavond staat voor de volleybalsters een training op het programma. "Ongetwijfeld zullen we de vreugde dan delen. Maar we gaan ook zeker nog hard aan de bak", zegt de bondscoach. Volgens teamaanvoerder Elvira Stinissen moet er nog veel geregeld worden de komende weken.

'We gaan in ieder geval voor een medaille'

Ook chef de mission André Cats reageert blij op het nieuws dat de Russen zijn uitgesloten. "We hadden al een heel mooi team en dat is nu nog eens uitgebreid", zegt hij.

"Sinds het bericht van de schorsing van het Russisch Paralympisch Comité zijn deze sporters weer in voorbereiding gegaan. Zij hebben zich de afgelopen twee weken vol ingezet en ik heb veel bewondering voor hun flexibele instelling”, aldus Cats. Hij laat het bij een schriftelijke reactie, omdat hij in het vliegtuig naar Rio zit.

Behalve de zitvolleybalsters gaan ook verspringer Ranki Oberoi en discuswerpster Ingrid van Kranen naar Rio. Met hun komst komt het totaal aantal Nederlandse paralympische atleten in Rio op 126.

De Paralympische Spelen zijn van 7 tot en met 18 september.