NOS Nieuws

Geen lof voor hygiëne bij deel sterrenrestaurants

Twee op de vijf van de Nederlandse restaurants met een Michelinster hebben sinds 2012 een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De restaurants hadden de hygiëne in hun keukens niet op orde.

Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat de NVWA sinds 2012 133 keuringen heeft uitgevoerd bij 79 van de 106 restaurants met één of meerdere sterren. Bij 18 zaken werden kleine fouten ontdekt en 31 restaurants kregen een officiële waarschuwing. De restaurants krijgen na de waarschuwing een kans om misstanden op te lossen.

Muizenkeutels

De sterrenrestaurants werden vooral op de vingers getikt voor ongedierte in de keuken, onzorgvuldige omgang met etenswaren en voor vieze keukens. Twee restaurants kregen direct een boete.

Zo werden bij een van de beboete restaurants keutels van muizen gevonden bij brood dat op tafel wordt gezet. Bij een andere zaak werd drie liter bouillon gevonden die over de datum was.

Namen en rugnummers

De Consumentenbond zou het liefst namen en rugnummers zien van de restaurants die hun keukenhygiëne niet op orde hebben. "Maar dat mag de NVWA helaas niet doen", zegt woordvoerder Babs van der Staak tegen het NPO Radio1-programma De Ochtend.

"Daarvoor moet eerst de Gezondheidswet veranderd worden. We hebben daar een voorstel voor ingediend en dat wordt volgende maand in de Tweede Kamer besproken." De Consumentenbond heeft er vertrouwen in dat het voorstel veel steun krijgt.

"Consumenten hebben het recht om te weten wat er in de keukens van restaurants gebeurt", vertelt Van der Staak. "Mensen kunnen op die manier zelf een keuze maken en voor restaurants is het een stimulans om het gewoon in een keer goed te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl