De Filipijnse politiechef Ronaldo dela Rosa in de Senaat
NOS Nieuws

300 Filipijnse politieofficieren verdacht van drugshandel

Het hoofd van de Filipijnse politie heeft gezegd dat 300 politieofficieren verdacht worden van drugshandel. Als ze schuldig worden bevonden, worden ze veroordeeld en raken ze hun baan kwijt, zei politiechef Ronald dela Rosa in een hoorzitting van de Senaat.

De politieofficieren worden ervan verdacht dat ze drugs hebben verkocht die in beslag zijn genomen of dat ze drugsbendes beschermen.

Meer drugsdoden

Sinds het aantreden van president Duterte zijn 1900 mensen gedood in de strijd tegen drugs, zei de politiechef verder tegen de Senaat. Gisteren noemde hij een aantal van 1800. Dat betekent dat sinds Duterte aan de macht is, elke dag 35 mensen zijn gedood.

Van het aantal van 1900 zijn er ongeveer 750 gedood door de politie in confrontaties met drugshandelaren of bendes, zei Dela Rosa. De overige gevallen worden nog uitgezocht, maar in verreweg de meeste gevallen gaat het ook om drugszaken. In veertig gevallen ging het om zaken als beroving, deelde Dela Rosa aan de Senaat mee. Tegelijkertijd sprak hij tegen dat het beleid is om drugshandelaren dood te schieten.

De Senaat kreeg ook te horen dat 700.000 drugsgebruikers of drugshandelaren zich bij de politie hebben gemeld om aan vervolging te ontkomen. Het aantal misdrijven is volgens de politie gedaald, maar het aantal moorden nam toe.

Duterte

President Duterte legt alle kritiek op het optreden van de politie naast zich neer. Op opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur in Manilla reageerde hij met een persoonlijke belediging. Na kritiek van de Verenigde Naties dreigde hij met een vertrek uit de VN, hoewel zijn minister van Buitenlandse Zaken later verklaarde dat het zo'n vaart niet zal lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl