Amerikaanse grenspolitie houdt vluchtelingen aan
NOS Nieuws

Meer kinderen alleen aan de zuidgrens van de VS

Het aantal kinderen dat zonder ouders de grens tussen Mexico en de VS wil oversteken is sterk toegenomen ten opzichte van vorig jaar, zegt Unicef. Volgens de VN-organisatie voor kinderrechten zijn in de eerste zes maanden van dit jaar zo'n 26.000 minderjarige kinderen zonder begeleiding aangetroffen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 18.500.

Veel vluchtelingen komen uit El Salvador, Guatemala en Honduras. De meesten van hen worden bij de grens teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Nog eens 29.700 mensen probeerden in groepen naar Mexico te vluchten. Het gaat vooral om moeders met jonge kinderen. Er werden ook 16.000 kinderen onderschept terwijl ze zonder begeleiding onderweg waren naar de grens.

Ontvoerd, verkracht of vermoord

"Het is hartverscheurend om te zien hoe deze kinderen - meestal tieners, maar soms zijn ze ook jonger - zo veel gevaren moeten doorstaan op zoek naar een beter leven", zegt een woordvoerder van Unicef. "De toename maakt goed duidelijk hoe belangrijk het is dat we het geweld en de slechte sociaal-economische toestand in de landen waar ze vandaan komen aanpakken."

De kinderen ondernemen de reis met gevaar voor eigen leven. Het komt vaak voor dat ze worden ontvoerd, verkracht of vermoord. Ook als ze worden teruggestuurd, lopen ze die risico's. "Ze lopen dan het gevaar in handen te vallen van de bendes die ze wilden ontvluchten. Ook dan worden ze vaak het slachtoffer van verkrachting of worden ze alsnog vermoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl