Huisartsenposten in nacht, avond en weekend slechter bereikbaar

Huisartsenposten hebben het steeds drukker. Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie van de huisartsenposten zelf. De toenemende drukte maakt dat de artsen van de huisartsenpost slechter bereikbaar zijn.

Huisartsenposten nemen de taken van de gewone huisarts in de avond, de nacht en in het weekend over. Belangrijk is dat een patiënt de huisartsenpost eerst belt voordat hij naar de post komt. Een assistent beoordeelt de hulpvraag dan eerst aan de telefoon en zal een prioriteit toekennen.

Steeds minder telefoontjes kunnen binnen twee minuten opgenomen worden. Dat is wat huisartsenposten zelf als norm hebben gesteld voor het verlenen van adequate zorg.

Vorig jaar hadden de artsen ruim 4,1 miljoen keer in de nacht, avond en weekend contact met een patiënt op de huisartsenpost, telefonisch of bij de patiënt thuis. Vooral de consulten aan de telefoon en op huisartsenpost zijn ten opzichte van 2014 toegenomen, met 4,4 procent. Visites namen toe met 1,9 procent.

Volgens de huisartsartsenposten komt de toename vooral doordat kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met psychische klachten langer thuis blijven wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl