Henk Krol trekt weer de lijst van 50Plus
Henk Krol is opnieuw de lijsttrekker van 50Plus. Het hoofdbestuur van de partij heeft hem als enige kandidaat voorgedragen. De leden moeten dat besluit alleen nog bekrachtigen op een ledenvergadering op 8 oktober.
Ook bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 was Krol de nummer 1 op de lijst. Een jaar later stapte hij op als fractievoorzitter nadat hij in opspraak was geraakt na berichten over het niet afdragen van pensioenpremie voor het personeel van zijn bedrijf.
Toch was dat niet het einde van Krols politieke carrière. In 2014 mocht hij van zijn partij terugkomen. De fractie was toen inmiddels gehalveerd na een conflict met Norbert Klein. Krol is sindsdien het enige Tweede Kamerlid voor zijn partij.
In het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma formuleert 50Plus vijftien speerpunten. Bovenaan staat het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar. Er mag ook niet meer gekort worden op de pensioenen; ze moeten juist weer geïndexeerd worden.
De partij streeft nadrukkelijk naar regeringsverantwoordelijkheid. "50Plussers hebben alle reden om hun toekomst, met nog een keer een kabinet zonder 50Plus, met angst en beven tegemoet te zien." Krol is bereid minister of staatssecretaris te worden.
Bij het schrijven van het verkiezingsprogramma kreeg de partij advies van onder anderen oud-hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf en oud-minister Willem Vermeend (PvdA).
Andere partijen hebben de ouderen "ongenadig hard gepakt", staat er in de inleiding, "we pakken ze terug op 15 maart". Volgens 50Plus zijn tienduizend ouderen door de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 onnodig in een uitkering terechtgekomen. Ze zijn volgens de partij volstrekt kansloos op de arbeidsmarkt.
Terug naar 65 kost volgens Krol geen geld. De overheid is weliswaar meer geld kwijt aan de AOW, maar daar staat tegenover dat ouderen meer te besteden hebben. "Ouderen komen nu in een armoedeval terecht en dat drukt ook op de economie."
Ziekenfonds terug
Ook in de zorg moeten de bezuinigingen teruggedraaid worden, vindt 50Plus. Het ziekenfonds van vroeger moet terugkomen, met een lager eigen risico voor patiënten. "En handen af van de thuiszorg."
Alle treinen moeten weer een wc krijgen en alle wijken een politiebureau. In de erfbelasting moet een veel grotere vrijstelling komen. Kinderen hoeven als het aan 50Plus ligt over de eerste 250.000 euro van een erfenis geen successierechten te betalen. Nu ligt de grens bij ongeveer 20.000 euro.
Volgens de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de belangrijkste peilingen, zou 50Plus vier tot zeven zetels halen als er nu verkiezingen zouden zijn. In 2013, vlak voor het in opspraak komen van Krol, stond de partij op ongeveer 18 zetels. Krol gaat ervan uit dat 50Plus op 15 maart "in de dubbele cijfers" zal komen.