Een rozenkwekerij in Waddinxveen
NOS Nieuws

Afrikaanse import verdringt Nederlandse roos

Steeds meer Nederlandse rozentelers houden het voor gezien. Het aantal rozen van eigen bodem is de afgelopen jaren flink afgenomen.

Werd er in 2004 nog zo'n 850 hectare grond voor rozenteelt gebruikt in Nederland, dit jaar is dat nog maar 238 hectare, blijkt uit onderzoek door FloraHolland in samenwerking met een aantal rozenveredelaars.

De afname in Nederland past in een bredere Europese trend. De afgelopen vijf jaar nam het rozenareaal in Europa met 27 procent af. Volgens de bloemenveiling leiden hoge energiekosten, regelgeving en de lage prijzen voor importrozen ertoe dat steeds meer rozenkwekers stoppen of op een ander gewas overstappen.

Afrikaanse bloemen

De rozen die op dit moment op de Europese markt verhandeld worden, komen in plaats daarvan vaak uit Afrika. Twee derde van de rozen zijn geïmporteerd uit Kenia en Ethiopië. Dat is een flinke groei ten opzichte van vier jaar geleden, toen dit nog maar een derde was.

Wereldwijd produceren China en India de meeste rozen, vooral voor eigen gebruik. Zij exporteren de bloemen daarom weinig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl