Een agent bewaakt de straat tijdens de inval waarbij Abdeslam werd gearresteerd
NOS Nieuws

'België schakelde NSA in bij klopjacht op terreurverdachte Abdeslam'

België heeft de hulp ingeroepen van de NSA om terreurverdachte Salah Abdeslam op te kunnen pakken. De NSA verzamelde hiervoor metadata van smartphones, iets wat de Belgische inlichtingendienst minder goed kan, meldt de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed News.

De site sprak hiervoor een medewerker van de Belgische anti-terrorisme-eenheid en een rechercheur van de politie. Zij zeggen dat België Amerikaanse hulp inschakelde nadat er tevergeefs vier maanden naar Abdeslam was gezocht.

De opsporingsdiensten hoopten op een doorbraak door tijdens de begrafenis van Chakib Akrouh de smartphones van bezoekers te monitoren. Hij had zichzelf opgeblazen tijdens een confrontatie met de Franse politie drie dagen na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.

De hoop was dat op de begrafenis mensen zouden afkomen die de politie meer informatie konden geven over de verblijfplaats van Abdeslam.

Gefilmd

Tijdens de begrafenis zag het observatieteam dat er iemand aan het filmen was. Het vermoeden was dat de video wellicht zou worden doorgestuurd naar Abdeslam of iemand die dicht bij hem stond. De NSA heeft de telefoon waarmee werd gefilmd doorgelicht.

Volgens BuzzFeed News hielp de informatie van de NSA. Op 15 maart, een paar dagen na de begrafenis, werd er een inval gedaan. Abdeslam ontsnapte, maar werd op 18 maart alsnog opgepakt.

Dat er een verschil zit in de capaciteit van de Amerikaanse en Belgische inlichtingendiensten is niet zo vreemd. "Wel wordt er door Belgische opsporingsdiensten al lang geklaagd over te weinig budget", zegt correspondent Joris van Poppel. "Dus er komt nu meer geld vrij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl