Door Amerikanen gesteunde rebellentroepen bij Hasaka
NOS Nieuws

'VS verdedigt zich bij nieuw bombardement op troepen in Syrië'

De VS heeft Rusland gewaarschuwd dat de Amerikaanse troepen in Noord-Irak zich zullen verdedigen als zij zich bedreigd voelen. Dat heeft de Amerikaanse commandant in Syrië en Irak, generaal Stephen Townsend, gezegd in een interview met CNN. Townsend zei dat de Russen verteld is waar de Amerikanen zitten en dat die informatie aan Syrië is overgebracht.

De waarschuwing volgt op een bombardement, donderdag, van de Syrische luchtmacht op de Noord-Syrische stad Hasaka, die in handen is van de Koerdische rebellenbeweging YPG. De VS steunt de YPG, onder meer met commandotroepen, ook in Hasaka.

Luitenant-generaal Stephen Townsend

De YPG vecht in Noord-Irak tegen IS. Townsend hoopt dat hij de terreurbeweging in Syrië en Irak binnen een jaar kan verslaan. Dat doel is bereikt als het zogeheten kalifaat niet meer bestaat en plaatsen van betekenis niet meer onder controle van IS staan. Hij denkt niet dat hij IS volledig kan vernietigen.

De Amerikanen gaan ervan uit dat de leiders van IS zich ophouden in de Syrische stad Raqqa. Townsend zei dat door Amerikanen getrainde Arabieren en Koerden over een paar weken richting Raqqa oprukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl