President Rodrigo Duterte
NOS Nieuws

President Filipijnen dreigt met vertrek uit VN

De president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, zegt dat zijn land zich misschien uit de VN terugtrekt vanwege de aanhoudende kritiek op de strijd tegen drugs in zijn land. Hij zal dan China en Afrikaanse landen uitnodigen om een een nieuwe organisatie van landen te vormen.

De verklaring volgt op de oproep van twee mensenrechtenexperts van de VN aan de regering in Manilla om een eind te maken aan de executies door doodseskaders van mensen die van drugshandel worden verdacht.

Duterte ontkent dat de regering of de politie daarvoor verantwoordelijk is en zegt dat de experts welkom zijn als ze daar onderzoek naar willen doen. "Ik zal aantonen dat jullie hele stomme experts zijn", zei hij.

Agenten bij het lijk van een vermeende drugsdealer in Manilla

Duterte vindt dat de VN zich niet moet druk maken over "lijken van criminelen die zich opstapelen". De volkerenorganisatie kan zich in zijn ogen beter druk maken over zijn eigen falen bij de bestrijding van honger, terrorisme en oorlog. "Weet je, VN, als jullie één slecht ding over mij kunnen zeggen, kan ik daar tien slechte dingen over jullie tegenover stellen."

Duterte werd in juli president. Hij won de verkiezingen met de belofte dat hij drugscriminelen eigenhandig zou doden. Sinds zijn aantreden zijn zo'n duizend mensen vermoord. Sommigen hadden een kartonnen bordje om hun nek met de woorden 'ik ben een dealer'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl