NOS WielrennenAangepast

Net rond Armstrong lijkt te sluiten

Het net rond Lance Armstrong sluit zich. Het blad Sports Illustrated zou nieuwe strafbare feiten tegen de Amerikaan te weten zijn gekomen.

De zevenvoudig winnaar van de Tour de France, naar wie een justitieel onderzoek loopt, zou bij testen in de jaren negentig een te hoog testosterongehalte hebben gehad én hij zou in 1995, één dag voor een etappezege in de Tour, een veel te hoge hematocrietwaarde hebben gehad. Dit laatste zou duiden op het gebruik van epo.

Het bovenstaande zou blijken uit gegevens en een getuigeverklaring van oud-renner Stephen Swart; die zouden volgens het Amerikaanse tijdschrift onderdeel uitmaken van het justitieel onderzoek dat gestart is tegen Armstrong.

Drugsbezit

Naast het gebruik van hormoonpreparaten en epo, maakt Sports Illustrated ook melding van twee belastende verklaringen aan het adres van Armstrong over het bezit van HemAssist en het bezit van 'een tas met medicamenten'.

HemAssist is kunstmatig bloed, waarmee het zuurstofgehalte in het bloed verhoogd kan worden. Volgens 'een bron met kennis van het onderzoek naar Armstrong' was de Texaan eind jaren negentig in het bezit van dit middel.

Oud-ploegmaat Floyd Llandis, zelf betrapt op dopinggebruik na het winnen van de Tour in 2006, beschuldigt zijn voormalige kopman in een getuigeverklaring van drugsbezit.

Ferrari

Bovendien zou in het justitiele onderzoek een passage staan waarbij een ploegmaat, Jaroslav Popovitsj, in november door de Italiaanse politie is betrapt op het bezit van dopingmiddelen. Ook zouden er tijdens een huiszoeking bij de Oekraïner documenten gevonden zijn, die het team van Armstrong zouden linken aan de omstreden Italiaanse arts Michele Ferrari.

Armstrong, die alle betrokkenheid bij eventueel dopinggebruik en -bezit ontkent, stelde eerder dat hij al in 2004 alle banden verbrak met Ferrari.

Vervolg

Het is nog onduidelijk in hoeverre deze feiten Armstrong ten laste kunnen worden gelegd; zowel op sportief gebied als op strafrechterlijk gebied. Wel is duidelijk dat in de Verenigde Staten het aanzetten tot dopinggebruik strafbaar is. Mocht Armstrong dit eind jaren negentig en het begin van deze eeuw gedaan hebben, heeft hij dit indirect gedaan met belastinggeld van de Amerikaanse burger. US Postal, dat van 1998 tot 2004 de ploeg van Armstrong sponsorde, is een overheidsinstantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl