Protest tegen de executie van Jeffrey Wood
NOS Nieuws

Texas in dubio over man in dodencel die geen moord pleegde

Moet Jeffrey Wood wel of niet geëxecuteerd worden? Die vraag houdt de rechtspraak in Texas al twintig jaar bezig en nog steeds is er geen sluitend antwoord. De zwakbegaafde Wood zit sinds 1996 in de dodencel voor een moord die hij niet pleegde. Komende woensdag zou hij een dodelijke injectie krijgen, maar de terechtstelling is nu voor de tweede keer uitgesteld.

Wood bestuurde de vluchtauto bij een overval op een tankstation in de Texaanse plaats Kerrville. Zijn vriend Daniel Reneau ging het pompstation binnen en bedreigde de medewerker achter de kassa. Toen die weigerde de kluis te openen, schoot Reneau hem door het hoofd.

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe Wood vervolgens het tankstation binnenloopt en Reneau helpt met het meenemen van de kassalade en de kluis. Wood zegt dat hij geen idee had dat zijn vriend bewapend was, maar volgens de Texaanse wet is medeplichtigheid al genoeg voor de doodstraf. Reneau werd in 2002 geëxecuteerd.

Valse verklaringen

De eerste keer dat Wood geëxecuteerd zou worden, was in 2008. De executie ging toen niet door omdat zijn geestelijke gezondheid onderzocht moest worden van de rechter. Wood zou de verstandelijke vermogens van een kind hebben.

Dit keer is er twijfel over het bewijs. Wood is volgens zijn advocaat veroordeeld op grond van valse verklaringen. Zo zou de psychiatrische arts die hem destijds heeft onderzocht, hebben verklaard dat hij een gevaar voor de buitenwereld is, terwijl Wood geen gewelddadig verleden had. De doodstraf kan in Texas alleen opgelegd worden als is bewezen dat iemand een gevaar is voor anderen.

De zaak maakt veel los in de Verenigde Staten. Tegenstanders van de wet waarin staat dat alle medeplichtigen gelijke verantwoordelijkheid dragen, willen dat Wood gratie krijgt. Zijn familie heeft inmiddels al meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald om hem vrij te krijgen.

Ook krijgt Wood steun uit onverwachte hoek: een Republikein van het Huis van Afgevaardigden van Texas is ook een petitie gestart om hem vrij te krijgen. Republikeinen zijn van origine voorvechters van de doodstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl