De Russische ambassade in Den Haag op een archieffoto
NOS Nieuws

Russische en Ghanese diplomaten het vaakst in de fout

Binnen het Haagse corps diplomatique hebben diplomaten uit Rusland en Ghana zich de afgelopen jaren het vaakst schuldig gemaakt aan verkeersdelicten, blijkt uit cijfers van de Haagse politie.

Van de 35 geregistreerde verkeersdelicten tussen 2012 en begin dit jaar werden er twaalf begaan door vertegenwoordigers van deze twee landen. Vanwege hun diplomatieke status kunnen ze niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Een woordvoerder van de Haagse politie kan niet zeggen om welke delicten het precies gaat. "Het kan rijden onder invloed zijn, maar ook het parkeren op een invalidenplek." Ook medewerkers van het Internationaal Strafhof en het Europees Octrooibureau gingen relatief vaak in de fout, met samen in totaal twaalf verkeerszaken.

'Niet meer in de fout'

De Ghanese ambassadeur zegt in een reactie dat zijn ambassadepersoneel sinds april 2014 niet meer in de fout is gegaan. Ambassadeur Aidoo zegt verder dat hij al zijn medewerkers op het hart heeft gedrukt om Nederlandse verkeersregels na te leven.

De politie in Den Haag heeft ook cijfers openbaar gemaakt over andere misdrijven waarbij buitenlandse diplomaten verdachten waren. Het gaat om elf incidenten, variërend van mishandeling, openbare dronkenschap en diefstal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl