NOS NieuwsAangepast

VS: Nederlandse bank Credit Europe doet zaken met Iran

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

De VS zet Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven onder grote druk om geen zaken te doen met Iran. Zo dringen de Amerikanen aan op maatregelen tegen Credit Europe bank, omdat de bank geld zou doorsluizen naar Iran. Nederland wil best meewerken, maar dan moet wel worden voorkomen dat andere landen de handel overnemen.

De Credit Europe zou een "significant volume van diensten aan Iran" hebben geleverd. De in Nederland gevestigde bank van Turkse oorsprong zou betrokken zijn bij "enkele illegale transacties". Volgens de Amerikanen doen de meeste banken geen zaken meer met het regime, "maar een van de weinige uitzonderingen is Credit Europe".

Een topambtenaar van het ministerie van Financiën belooft de informatie door te spelen aan minister Bos. Een woordvoerder van de bank erkent de problemen: "De e Credit Europe Bank heeft de dienstverlening aan Iraanse banken inmiddels gestopt."

ABN Amro

Onder Amerikaanse druk lopen de andere banken wel in het gareel. In 2005 kreeg de ABN AMRO bank een boete van 80 miljoen dollar omdat de bank het Amerikaanse sanctiebeleid bewust heeft omzeild. Die boete brengt topman Rijkman Groenink tot het inzicht dat de bank alle zaken in en met Iran stopt.

In een gesprek met diplomaten zegt hij dat de bank met alle activiteiten stopt, "omdat het regime er misleidende praktijken op nahoudt. Op enig moment moet je besluit nemen, gebaseerd op je eigen morele oordeel". In hetzelfde gesprek geeft ook de ING aan dat het terughoudend is met de handel met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl