Premier Rutte op zijn persconferentie
NOS Nieuws

Rutte: laat kinderen buiten het Turkije-conflict

Premier Rutte wil niet dat als de vakanties zijn afgelopen, de agressieve discussies tussen Turken en Nederlanders met Turkse roots tot in de scholen van de kinderen doorgaan. "Daar laat je kinderen buiten", zegt Rutte. Hij roept ouders op om te voorkomen dat er conflicten ontstaan over de situatie in Turkije.

"Kinderen hebben recht op een rustige jeugd. Scholen zijn een veilige plek waar zij zich kunnen voorbereiden op hun toekomst." Rutte vindt het prima dat mensen erover discussiëren, maar hij vindt het een grens over gaan als er sprake is van intimidatie en geweld. Hij ziet ook dat het conflict Nederland al is "binnengesijpeld".

Minister Koenders gaat er binnenkort gewoon op bezoek

Premier Rutte

Volgens Rutte zijn er geen aanwijzingen dat de Turkse regering de aanjager is van de vijandigheden tussen burgers in Nederland. Hij noemt de contacten tussen Nederland en Turkije normaal. "Minister Koenders gaat er binnenkort gewoon op bezoek", kondigt hij aan.

Nederlandse rechters hebben tot twee keer toe besloten dat een crimineel niet wordt uitgeleverd aan Turkije vanwege de onzekere situatie. Rutte heeft daar begrip voor. "Turkije heeft te maken met de naweeën van een coup, die gelukkig is mislukt."

De "intensieve" contacten met Turkije gaan ook over mensenrechten en de arrestaties. Rutte: "Het is onze bondgenoot, een lid van de NAVO."

Rutte: laat kinderen buiten het Turkije-conflict

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl