Premier Turnbull geeft geld aan een bedelaar

Australische premier geeft geld aan zwerver en krijgt kritiek

"Het was een menselijke reactie en het spijt me als ik sommige mensen heb teleurgesteld." De Australische premier Malcolm Turnbull dacht woensdag een goede daad te verrichten door geld te geven aan een bedelaar, maar dat gebaar kwam hem op veel kritiek te staan.

Onderweg naar het parlement in de stad Melbourne, waar hij een belangrijke toespraak zou houden, stopte Turnbull op straat om een bedelaar de hand te schudden en hem een briefje te geven van vijf Australische dollars (bijna 3,5 euro). Een foto van dat moment kwam op sociale media terecht en werd onderwerp van discussie.

Sommigen noemden Turnbull gierig. Op de foto is te zien dat de premier in zijn andere hand een stapel geld heeft en dus vonden critici dat hij als welgesteld man wel wat meer dan vijf Australische dollar had kunnen geven.

Anderen stelden dat Turnbull alleen zijn gulheid toonde omdat hij zich bewust was van de camera's.

Maar er was ook steun voor de premier, die het lastig heeft sinds zijn aantreden in juli. Hij heeft tenminste iets gegeven, stelden veel Australiërs op Twitter. Volgens hen zijn de negatieve berichten een makkelijke manier om Turnbull zwart te maken.

De premier heeft zich met zijn actie niet geliefd gemaakt bij de burgemeester van Melbourne. Deze Robert Doyle heeft zijn stadsgenoten regelmatig opgeroepen om geen geld aan bedelaars te geven. Hij vindt dat je zwervers aanmoedigt om op straat te blijven, als je ze geld, eten, kleding en dekens geeft. "In onze stad kun je altijd een goede gratis maaltijd krijgen en meestal ook een bed", stelt hij.

Doyle is bang dat bedelaars het geld dat ze krijgen uitgeven aan drank en drugs. "En dat levert geen eten, kleding of een huis op."

Waarom Turnbull in ging tegen het advies van burgemeester Doyle? "Ik had medelijden met de man", zei hij voor de radio. "Altijd als ik iemand in die situatie zie, denk ik: 'Oh God, dat had ik ook kunnen zijn'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl