NOS Nieuws

Voorlopig nog geen uitlevering drugshandelaar Turkije

De rechtbank van Gelderland heeft besloten een in Turkije van drugssmokkel verdachte man (23) voorlopig niet aan Turkije uit te leveren. Volgens de rechtbank is dit omdat er door "de huidige instabiele en onduidelijke omstandigheden" niet goed beoordeeld kan worden of de uitlevering toelaatbaar is.

De Gelderse rechtbank laat weten dat het besluit voor onbepaalde tijd is. Wanneer de situatie in Turkije weer stabiel is, wordt er opnieuw bekeken of de man kan worden uitgeleverd.

In december 2015 hebben de Turkse autoriteiten Nederland verzocht de man uit te leveren. Nederland en Turkije hebben een uitleveringsverdrag, maar de daadwerkelijke uitlevering is afhankelijk van de minister van Justitie. Pas als de rechtbank heeft beoordeeld dat een uitlevering acceptabel is, mag de minister zijn beslissing nemen.

Eerlijk proces

In Turkije is sinds de couppoging in juli de noodtoestand van kracht. Hierdoor is het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) tijdelijk buiten werking gesteld.

In het EVRM liggen de grondrechten van uitgeleverde gevangenen gewaarborgd. Omdat er nu geen juridische garantie is dat de man een eerlijk proces krijgt, is de uitlevering volgens de rechtbank niet toelaatbaar.

Sinds de couppoging zijn er duizenden advocaten en rechters op non-actief gesteld. Volgens de rechtbank loopt de man daarom het risico dat hij onevenredig lang in voorarrest moet verblijven in afwachting van zijn proces.

Onverantwoord

Gisteren werden er bij een uitleveringszaak in Amsterdam ook voorwaarden gesteld aan de uitlevering van een 43-jarige drugshandelaar aan Turkije. De rechtbank oordeelde dat er voor een mogelijke uitlevering eerst onderzoek moet worden gedaan naar de omstandigheden van zijn gevangenisstraf in Istanbul.

De advocaat van de man noemde het onverantwoord om hem aan Turkije uit te leveren vanwege de spanningen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl