NOS NieuwsAangepast

Cel voor bouwfraude Janssen de Jong

In de Limburgse bouwfraudezaak is een ex-directeur van bouwbedrijf Janssen de Jong veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan tien voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft hij tussen 2004 en 2009 Limburgse ambtenaren omgekocht. Een tweede ex-directeur kreeg een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Verder werden zeven provincie-ambtenaren veroordeeld die in ruil voor geld en reisjes informatie en opdrachten gaven aan de wegenbouwer. De zwaarst gestrafte ambtenaar moet een jaar de cel in. Zijn vrouw kreeg voor het vragen en ontvangen van giften een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur.

Onkreukbaar

De rechtbank tilde zwaar aan het maatschappelijk belang van een onkreukbare overheid. "De leden van de samenleving moeten er op kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun positie niet misbruiken ten behoeve van hun privébelang", zei de rechter.

Van de vijftien verdachten werden er vier vrijgesproken. Negen kregen een celstraf en twee mensen kregen een werkstraf opgelegd. Ook werden vijf ambtenaren voor een bepaalde tijd geschorst.

Het is niet de eerste keer dat het bouwbedrijf in opspraak kwam. In november kreeg het bedrijf van de NMa al een boete van ruim drie miljoen euro voor verboden prijsafspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl