Behandelkamer in de kliniek van Klaus Ross
NOS Nieuws

'Opgraven patiënten Klaus Ross waarschijnlijk zinloos'

Het opgraven van lichamen van mogelijke slachtoffers van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross gaat waarschijnlijk weinig opleveren. Dat stelt forensisch patholoog Frank van de Goot. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de familie van de overledenen zou zijn gevraagd om alsnog toestemming te geven voor autopsie.

Volgens De Telegraaf doet het Openbaar Ministerie in Duitsland en Nederland onderzoek naar de dood van zeventig mensen, vermoedelijk bijna allemaal Nederlanders. Daaruit moet blijken of de patiënten de dupe zijn geworden van de omstreden behandelmethode van Ross of dat ze zijn overleden aan kanker.

"We moeten helaas bedenken dat het niet om kerngezonde mensen gaat", vertelt Van de Goot. "Ze hadden allemaal een ernstige ziekte." Het is volgens hem moeilijk te zeggen of een bepaalde bijwerking optreedt door de ziekte of dat het rechtstreeks van toegediende medicatie komt.

Het wordt er niet beter op als mensen al langere tijd dood zijn

Frank van de Goot, forensisch patholoog

Van de Goot verwacht niet dat een lijkschouwing kan aantonen of de patiënten zijn overleden aan het middel 3-BP, een glucoseblokker die kankercellen zou doden. Het is volgens hem al een risico om bij een recent overledene een verband te leggen tussen medicatie en het overlijden. "En dat wordt er niet beter op als mensen al langere tijd dood zijn."

Verder is 3-BP tot nu toe alleen nog maar getest op proefdieren. Specialisten hebben gewaarschuwd dat een behandeling met het middel verkeerd kan uitpakken. De alternatieve behandelmethode van de natuurgenezer is in Duitsland toegestaan, maar in Nederland niet.

Onderzoek naar protocollen

De forensisch patholoog vindt dat er naar de protocollen in de kliniek moet worden gekeken. "Dan heb je strafrechtelijk wel degelijk wat. In een regulier ziekenhuis, als mensen met zware medicatie behandeld worden, wordt altijd in de gaten gehouden hoe de medicatie aanslaat en of ze geen bijwerkingen krijgen die erger zijn dan de kwaal."

Het onderzoek naar het Klaus Ross Centrum in het Duitse Bracht werd gestart na de dood van drie patiënten die overleden nadat ze onwel waren geworden tijdens een behandeling in de kliniek. Het centrum richtte zich vooral op uitbehandelde mensen uit Nederland. De kliniek ging in 2014 open en sindsdien zijn er ongeveer honderd mensen behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl