De wordt tropisch warm volgende week; het zal druk worden op het strand
NOS Nieuws

Volgende week wordt het toch nog tropisch

De weergoden hebben nog wat goed te maken deze zomer en dat gaan ze zeer waarschijnlijk volgende week doen. Vanaf dinsdag wordt het warm en droog. Regionaal is er zelfs mogelijk een hittegolf op komst, meldt Weerplaza.

De komende dagen is het nog wat wisselvallig, maar dinsdag breekt een langere droge periode aan met veel zon en zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Mogelijk stijgt de temperatuur op een aantal dagen tot de tropische waarde van 30 graden.

Niet uniek

Waarschijnlijk zal een eventuele hittegolf niet landelijk zijn, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. Bij een hittegolf moet het vijf dagen achtereen minimaal 25 graden zijn, waarvan drie dagen minimaal 30 graden. "Als dinsdag de eerste dag is waarop de 25 graden wordt gehaald, weten we pas op zaterdag of een hittegolf gehaald wordt."

Een hittegolf in De Bilt, waar de landelijke metingen worden gedaan, is niet waarschijnlijk, zegt Klaassen. In Limburg en Noord-Brabant is de kans op een hittegolf wel aanwezig.

Het is een grillige zomer, stelt Klaassen. "Als vandaag de 25 graden wordt gehaald in De Bilt, dan is het de eerste zomerse dag van augustus en dat is laat." Normaal gesproken zijn er in het eerste deel van augustus wel een paar zomerse dagen.

Maar uniek is het ook niet. In 2010 was de eerste zomerse augustusdag pas op 20 augustus. Het is ook voorgekomen dat er geen enkele zomerse dag in augustus werd waargenomen, bijvoorbeeld in 1993, 1977 en 1962.

Regionaal zijn er deze maand al wel zomerse waarden gemeten, maar omdat er officieel naar de temperatuur in De Bilt wordt gekeken, tellen die niet mee.

Beetje geluk

Of de komende week de 'slechte zomer' nog kan goedmaken? "In delen van het land is de vakantie dan afgelopen, maar mensen die nog wel vakantie hebben, hebben een beetje geluk. Wie weet houden die nog een goed gevoel over aan de zomer van 2016", stelt Klaassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl