NOS NieuwsAangepast

Politieke gevangenen Tunesië vrij

Tunesië heeft alle politieke gevangenen vrijgelaten. Onder hen zijn ook leden van een verboden islamistische partij. De vrijlating is een van de eerste daden van de overgangsregering.

Ook is een onderzoek ingesteld naar de bezittingen van de verdreven president Ben Ali en zijn familie. Grote geldbedragen verdwenen naar privébankrekeningen in binnen- en buitenland. Zwitserland heeft de tegoeden van Ben Ali inmiddels bevroren.

Staven goud

Vermoed wordt dat Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi en andere familieleden jarenlang grote sommen belastinggeld achterover hebben gedrukt. Dat geld investeerden ze in vastgoed en luxegoederen. Zo zou Trabelsi regelmatig naar Europese hoofdsteden zijn gevlogen om te winkelen.

Ben Ali en zijn vrouw vluchtten vorige week naar Saudi-Arabië, volgens sommige bronnen met een groot aantal staven goud. Daarna werden veel van hun huizen in Tunesië geplunderd.

Breuk

De regering probeert te laten zien dat ze afstand neemt van het vorige regime. Het was vandaag rustiger op straat, maar toch werd er nog gedemonstreerd.

Interimpresident Mebazza heeft een complete breuk met het verleden beloofd en gezegd dat de partijen en de staat van elkaar gescheiden zullen worden.

Ook zei hij dat de aanstichters van de ordeverstoringen na de val van Ben Ali zijn opgepakt en dat er hard gewerkt wordt aan het verbeteren van de veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl