De Labourbijeenkomst in Birmingham
NOS Nieuws

Corbyn zou NAVO-land bij aanval van Rusland niet helpen

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn vindt het geen uitgemaakte zaak dat Groot-Brittannië een NAVO-land te hulp schiet dat wordt aangevallen door Rusland. In een verkiezingsdebat voor het leiderschap van de partij in Birmingham ging hij niet in op de vraag of hij als premier bij een Russische aanval het binnengevallen NAVO-land zou steunen.

Daarmee wekte hij twijfel aan zijn instemming met een hoeksteen van het bondgenootschap. Volgens artikel 5 van de NAVO wordt een aanval op één lidstaat opgevat als een aanval op alle lidstaten, en komen de andere NAVO-leden het aangevallen land te hulp.

Eerder pleitte Corbyn voor een vertrek uit de NAVO, maar als partijleider heeft hij zijn toon gematigd.

Wereld zonder oorlog

Op de vraag of hij een land dat door Rusland wordt aangevallen zou helpen, zei Corbyn gisteravond: "Ik wil geen oorlog. Ik streef naar een wereld waarin het niet nodig is om oorlog te voeren", zei hij. Hij benadrukte het belang van goede diplomatieke betrekkingen met Rusland.

Corbyn is in een strijd verwikkeld om het partijleiderschap. Zijn uitdager Owen Smith zei op de bijeenkomst in Birmingham dat hij NAVO-bondgenoten nooit zal laten vallen. "Een NAVO-land in nood krijgt van mij alle steun."

De uitslag van het brexit-referendum heeft Labour in een diepe crisis gestort. De partijleiding wil van Corbyn af omdat hij te weinig zou hebben gedaan om een brexit te voorkomen, maar Corbyn weigert op de stappen en lijkt de steun van de leden te houden. Op 24 september wordt de uitslag van de stemming onder de leden bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl