Cholera-slachtoffers demonstreren in Port au Prince in Haïti
NOS Nieuws

VN onderzoekt eigen betrokkenheid bij cholera-uitbraak Haïti

De VN erkent dat het mogelijk een rol heeft gespeeld bij de uitbraak van cholera in Haïti. Een VN-woordvoerder zegt dat de organisatie meer moet doen om de eigen betrokkenheid te onderzoeken, en meer voor de slachtoffers moet betekenen.

Er wordt al langer beweerd dat de cholera-uitbraak in 2010 mede veroorzaakt is door een slecht aangelegd rioolsysteem in een VN-basis op het eiland. De Verenigde Naties ontkenden dit tot nu toe en de organisatie beriep zich tijdens rechtszaken steeds op diplomatieke immuniteit. Op de basis zaten blauwhelmen uit Nepal die de ziekte waarschijnlijk bij zich droegen.

Lokale aannemer

VN-woordvoerder Haq laat nu in een verklaring weten dat de instantie verschillende mogelijkheden bekijkt om de "eigen betrokkenheid" bij de kwestie te onderzoeken.

Volgens Haq is al een eerste onderzoek gedaan door een panel dat door de VN is aangewezen. Die stelt dat een lokale aannemer er niet in geslaagd is om afvoer in de VN-basis hygiënisch te maken. "We proberen te achterhalen wat precies onze eigen rol was, en hoe we deze uitbraak kunnen stoppen."

Duizenden besmette mensen

Haq verwacht dat de organisatie binnen paar maanden een plan van aanpak presenteert. De advocaten van de cholera-slachtoffers verwelkomen deze eerste stap van de VN. "Het is hoog tijd dat de VN dit rechtzet en de wereld laat zien dat de slogan 'mensenrechten voor iedereen' ook geldt voor Haïtianen", zegt een advocaat die 5000 slachtoffers vertegenwoordigt.

Cholera is een infectieziekte die via een bacterie wordt overgebracht en diarree veroorzaakt. Vanwege de zeer ernstige uitdroging kan iemand er binnen een paar dagen aan overlijden.

Volgens officiële cijfers zijn ongeveer 770.000 mensen in Haïti besmet met cholera. Dat is ongeveer 7 procent van alle inwoners van het eiland. Meer dan 9200 mensen hebben de ziekte niet overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl