NOS Sport

'Supergoed hoe we hebben gevochten, megazuur dat we verliezen'

Het handbalsprookje is uit. Het is niet gelukt om als debutant de finale van de Olympische Spelen halen. En dat kwam hard aan bij de Nederlandse ploeg, waar na afloop tranen vloeiden. Maar er was ook berusting, want Oranje weet waar de wedstrijd verloren ging: in de eerste helft, waarin 17 van de in totaal 24 tegentreffers geïncasseerd werden.

Het vertrouwen in het halen van de olympische finale was vooraf nog zo groot bij de handbalsters. Maar een slappe eerste helft kwam Oranje niet meer te boven tegen Frankrijk. Al was daar in de slotseconden de kans op de gelijkmaker: Lois Abbingh miste. "Ik zag hem er al ingaan, maar hij ging binnenkant paal eruit."

De Franse keepster wist haar vingers nog net tegen de bal aan te krijgen, waardoor daarna de paal in de weg stond. "Ik gooide met alles wat ik had, maar het mocht niet lukken. Dit is heel erg balen, want we hadden in de laatste minuten drie kansen op de gelijkmaker", aldus de ervaren Abbingh.

  • NOS
    Zo ziet verlies eruit: Tess Wester na afloop
  • ANP
    Yvette Broch troost Danick Snelder na het verlies in de halve finale
  • ANP
    Teleurstelling bij de Nederlanders na het verlies tegen Frankrijk

Dat zag ook bondscoach Henk Groener. "We waren in het begin te passief in de duels. Maar complimenten aan de ploeg hoe we ons teruggevochten hebben. We speelden een fantastische tweede helft en hebben de kansen gehad."

Ook Danick Snelder prijst, met tranen in haar ogen en een brok in haar keel, de veerkracht van het team. "Ook al stonden we achter en leek het uitzichtloos, we bleven erin geloven. Supergoed hoe we gevochten hebben, maar megazuur dat we verliezen."

Voor Oranje rest nu de strijd om brons, tegen de verliezer van de andere halve finale tussen Noorwegen en Rusland. "We gaan vanavond met elkaar kijken wie de tegenstander wordt", vertelde Groener. "We zullen dit even moeten verwerken, maar ik ben ervan overtuigd dat we ze kunnen oplappen."

Daar gelooft ook Snelder in. "Ik denk dat die wedstrijd heel belangrijk is. We kunnen in ieder geval terugkijken op een goede laatste dertig minuten. We gaan nu sowieso voor brons." De troostfinale staat zaterdagmiddag om 16.30 uur Nederlandse tijd op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl