NOS Nieuws

Dijsselbloem: boetes Rabo-bankiers wel heel laag

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem is niet onder de indruk van de bedragen die vijf (ex-)medewerkers van de Rabobank moeten betalen voor hun betrokkenheid bij de Euribor-affaire. Gisteren werd duidelijk dat vijf bankiers boetes hebben gekregen van 750 tot 3000 euro.

Rabobank was jarenlang betrokken bij het manipuleren van de Libor- en Euribor-tarieven, de rente die banken aan elkaar berekenen. In oktober 2013 trof de bank een schikking met het Openbaar Ministerie en De Nederlandsche Bank. Ook werd er geschikt met het Amerikaanse Openbaar Ministerie en met toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten. Rabobank betaalde toen 774 miljoen euro.

Gisteren werd via het FD duidelijk hoe de betrokken individuen die in Nederland voor Rabobank werken zijn bestraft. Vier bankiers schikten in november 2014 met DSI, het instituut voor zelfregulering in de financiële sector, voor bedragen tussen 750 en 3000 euro. Een vijfde bankier kreeg een berisping en werd veroordeeld tot een boete van 1500 euro.

Er werd meer bekend over de zaak omdat laatstgenoemde bankier in hoger beroep ging tegen haar straf. DSI probeerde deze bankier in hoger beroep te royeren, maar dat lukte niet.

De hoogste boete die de tuchtrechter van DSI mag opleggen is 25.000 euro. Dijsselbloem trekt dat maximumbedrag niet in twijfel. De minister constateert wel dat de boetes in deze zaak laag uitvallen. "Ik snap de kritiek dat dit wel heel lage boetes zijn voor een affaire - de Libor-fraude - die grote schade heeft aangericht."

Dijsselbloem: 'erg lage boete voor erge zaak'

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer noemt de boete ook te laag. Hij vindt bovendien dat de maximale boete die de tuchtcommissie kan opleggen omhoog moet. "Er is een disbalans tussen zo'n boete en de bedragen die met een dergelijk vergrijp gepaard gaan. Als een tuchtrechter geen hogere boetes mag opleggen, kan een zaak als deze zich in de toekomst weer voordoen."

Topman Draijer

"Ik kan mij de verwondering voorstellen over dit soort settlements", zegt topman Wiebe Draijer van Rabobank. "Wij gaan er niet over. Het is eigenlijk de sector, de organisatie die gaat over de professionals, die tot deze overeenkomst komt."

Draijer wil niet zeggen hoeveel van de betrokken bankiers nog werkzaam zijn bij Rabobank. "We doen geen uitspraken over individuele medewerkers. We hebben met alle medewerkers die betrokken waren bij die activiteiten passende maatregelen getroffen. Dat kan gaan om ontslag, afbouw van bonussen, terughalen van variabele beloningen uit het verleden of andere vormen van straffen."

Draijer: 'ik kan me verwondering voorstellen'

Uit het dossier in de zaak blijkt dat de bankier die werd beboet en berispt in ieder geval haar baan kwijt is. Volgens de tuchtrechter "handelde betrokkene in strijd met de regels van eerlijk marktgedrag" en is er voldoende bewijs van "ongepaste communicatie".

DSI voegt daaraan toe dat er een verschil is tussen tuchtrecht en strafrecht. "Een tuchtrechter kijkt naar professionaliteit en integriteit. Hij beoordeelt niet of een handeling strafbaar is. Maar als een bankier door een tuchtrechter wordt berispt, is het heel moeilijk nog een baan te vinden in de sector", aldus een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder dat er onvoldoende aanleiding is om over te gaan tot vervolging van de betrokken bankiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl