NOS Nieuws

Winst Rabobank 600 miljoen euro lager

De Rabobank heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar met 39 procent zien dalen tot 924 miljoen euro. De bank was meer geld kwijt aan zijn reorganisatie, nam een forse voorziening voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten en had bovendien last van de onrust op de financiële markten.

Vorig jaar bedroeg de winst in dezelfde periode nog ruim 1,5 miljard euro. Ondanks de winstdaling lieten alle commerciële bedrijfsonderdelen van de bank een beter resultaat zien dan in de eerste zes maanden van 2015. Dankzij het herstel van de economie zag de bank de kosten van oninbare leningen en wanbetalingen bovendien met 208 miljoen euro dalen, naar 148 miljoen euro.

Toch rolt het geld niet lekker. De bank ziet dat bedrijven terughoudend zijn met investeringen en kredietaanvragen. Bedrijven zijn onzeker over de toekomst door de brexit, de inzakkende wereldhandel en terreuraanslagen, zei bestuursvoorzitter Wiebe Draijer in het NOS Radio 1 Journaal.

Daarnaast blijven consumenten sparen in plaats van spenderen, ondanks de lage spaarrente en ondanks extra aflossingen op hypotheekschulden. "De economie doet niet wat je zou verwachten met die lage rente en het stimuleringsbeleid van de ECB", aldus Draijer. Hij roept de overheid op om meer te doen om investeringen vlot te trekken, zoals infrastructurele projecten met een lange looptijd.

Digitalisering

Rabobank neemt de hele organisatie op de schop, waarbij de aandacht vooral wordt gericht op de digitalisering van de dienstverlening. Daarbij verdwijnen elke maand honderden werknemers. Opgeteld schrapt de bank 12.000 banen, een kwart van het personeelsbestand. Er werken nu nog 50.000 mensen bij de bank, zes maanden geleden waren dat er nog bijna 52.000.

Rabobank verwacht de komende maanden te blijven profiteren van het herstel van de Nederlandse economie, waardoor de kwaliteit van de kredietportefeuille verder zal verbeteren.

"De digitalisering van onze dienstverlening en het doorvoeren van noodzakelijke efficiencyverbeteringen, verloopt in hoog tempo. Het grote verlies aan arbeidsplaatsen dat daarmee gepaard gaat, vraagt veel van zowel de blijvende als de vertrekkende medewerkers. Wij doen ons uiterste best om dit met zorg en aandacht te begeleiden”, aldus de Rabobank in het persbericht over de halfjaarcijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl